İhanet hattı

FETÖ darbe girişimine ilişkin soruşturmada askeri ataşeler mercek altına alındı. Cuntacıların WhatsApp grubu kurup buradan haberleştikleri anlaşıldı. Grubun başında ise 15 Temmuz gecesi sivilleri şehit eden hain Tuğamiral Sinan Sürer vardı. Girişim başarısız olunca da, “Büyük bir badire atlattık. Telefonu bu hengamede ofiste bırakmışım” deyip taraf değiştirmeye çalıştı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2016 Güncelleme 12 Aralık 2016, 01:51
İhanet hattı

İÇİNDEKİLER

FETÖ soruşturmasında 15 Temmuz'dan önce yurt dışında görev yapan ve daha sonra tutuklanan 24 ataşenin telefonları incelendi. Ataşeler içinde en kıdemli olanların "Ataşeler WhatsApp Grubu" kurduğu ve buradan konuştukları öğrenildi. Washington, Tel Aviv, Ottava, Lizbon, Oslo, Bağdat, Moskova, Saraybosna'nın aralarında bulunduğu 70 ülkede görev yapan askeri ataşenin yer aldığı WhatsApp grubundaki mesajlar deşifre edildi.

SİVİLLERİ VURAN CUNTACI YÖNETTİ
Grubu yöneten kişinin ise 15 Temmuz gecesi sivilleri şehit eden Genelkurmay 1. İstihbarat Analiz Değerlendirme Başkanı Tuğamiral Sinan Sürer'in olduğu tespit edildi. Sürer'in darbe girişiminden dakikalar sonra saat 21.40'ta gruba attığı ilk mesajda, "Arkadaşlar TSK yönetime el koymuştur. Bunu herkese bildirin" talimatı verdiği görüldü.

"GERÇEKTEN DAİRE BAŞKANI MISINIZ?"
Ataşelerin de buna karşılık sırayla, "Emredersiniz Komutanım" karşılığını vermesi dikkat çekti. Bu talimatla cuntacıların 70 ülkeye darbe olduğuna inandırmaya çalıştıkları ortaya çıktı. Cuntacıların kendi aralarında kurdukları WhatsApp grubunda bile temkinli davranması yazışmalara yansıdı. Tutuklanan Kahire Askeri Ataşesi Kurmay Albay Fethi Fırat'ın Daire Başkanı Sürer'in bu talimatına karşılık, "Komutanım siz gerçekten de daire başkanı mısınız? Lütfen bizi kendinize ikna edin" yazdığı görüldü. Bunun üzerine cuntacı Sürer'in de, "Evet, ara beni Fethi" diye yanıt verdiği, saat 21.48'de Fırat'ın tekrar gruptan, "Arkadaşlar sorun yok... Komutanımızdır teyit ettim" mesajını attığı dikkat çekti.


*
Darbeci Tuğamiral Sinan Sürer, 15 Temmuz gecesi Ankara'da bulunan Genelkurmay Başkanlığı'na girerken kameralara böyle yansımıştı.


* Cuntacı Sürer, o gece darbeye direnen masum halkın üzerine kurşun yağdırmıştı.

TARAF DEĞİŞTİRDİ
Saat 23.30'da Fethi Fırat yazdığı mesajda Sürer'e, "Komutanım durumla ilgili bilgi verilirse uygun olur. Çünkü TV'lerde sürekli farklı durumlar gösteriliyor. Muhataplarımız bize bunları soruyor" şeklinde talepte bulundu. Diyalogların devamında, Fırat saat 00.16'da , "Hiyerarşik düzen ne oldu? Sn. Genelkurmay Başkanımızın durumu bize soruluyor. Ne diyeceğiz" diye sordu. Ancak buna 6 saat boyunca sessiz kalan Daire Başkanı Sinan Sürer'in, sabah saat 06.26'da, "Her zaman olduğu gibi askeri hiyerarşi içinde görevinizi yapmaya devam edin" yanıtını verdi. Darbenin başarısızlığa uğramasının ardından taraf değiştirmeye çalışan cuntacı Sinan Sürer sabah saat 08.58'de, "Arkadaşlar görevimin başındayım. Büyük bir badire atlattık. Telefonu bu hengamede ofiste bırakmışım. Şimdi ulaştım. Hepimize tekrar geçmiş olsun beni Voip'ten (Bilgisayardan internet üzerinden sesli arama sistemi) arayarak durumunuzu rapor edin" talimatını verdi.