FETÖ'nün dijital para trafiği de çözüldü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2016 Güncelleme 17 Ağustos 2016, 01:48
FETÖ’nün dijital para trafiği de çözüldü

İÇİNDEKİLER

FETÖ'cü darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonunda terör örgütü adına faaliyette bulunan şirketlere yönelik operasyon sürerken, örgütün kripto dijital para birimleri ile gerçekleştirdiği yüklü miktardaki transferler, toplanan yardımların da peşine düşüldü. Dünyada yaklaşık 140 ülkede okulu bulunan örgütün buralardan elde ettiği paranın önemli bölümünü sanal para birimleri ile transfer ederek denetimlerden kurtulduğu belirlendi. Sanal para birimleri ile parayı anonim bir şekilde uluslararası transferine izin veriyor.

İSTİHBARAT, MASAK DEVREDE
İstihbarat birimleri ile MASAK, örgütün bankalar dışı ödeme, elektronik, anonim ödeme sistemleri, havaleler, sanal para birimleri, altın ve değerli maden transferleri, ön ödemeli kartları kapsayacak şekilde denetimlerin kapsamını genişletti. Şirketlere yönelik operasyonlarda el konulan yazılı ve dijital materyaller üzerinde yapılan incelemelerde örgütün uluslararası bağlantılarını da gözler önüne serildi. Bazı şirketlerin himmet adı altında topladığı paraları altın üzerinden kazanılmış gösterdiği, farklı isimlerle kurulan paravan şirketler adına çalıştıkları bankalar üzerinden kara para akladığı ve FETÖ'ye aktarılmasının sağlandığı belirlendi.

SUÇ ÖRGÜTLERİNE DESTEK
FETÖ'ye finansal destek sağlayan ve kayyuma devredilen şirketlerin yurtdışı bağlantılarına yönelik soruşturmalar derinleştirilirken, uluslararası suç örgütlerinin parasını da akladığı ortaya çıktı. Şirketlere kayıt dışı para girişleri belirlenirken, reel üretimle beyan edilen arasındaki farkın kaynağının da buradaki kara para trafiğinden kaynaklandığı ortaya kondu. Şirketlerin sadece yurtdışına para kaçırmadığı bu ağlar üzerinden gelen milyarlarca doları da akladıkları görüldü. Küresel suç işleyen şebekelerle bağlantılar konusunda ABD olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin ilgili kurumlarından da bilgi istendi. Türkiye, FETÖ'nün ABD'deki okullarına ilişkin de mali ve idari kayıtların araştırılmasını istedi.

DİJİTAL PARA DA KULLANDILAR
Dijital para kullanımında kimlik bilgileri izlenirken, kullanıcıların kendi aralarında yaptıkları transferler takip edilemiyor. Yetkililer, FETÖ'nün özellikle son 7-8 yıldır resmi para birimlerine alternatif olarak geliştirilen kripto, dijital para birimlerini de kullandığına dikkat çekerek, "Kara paranın önemli bölümünü bu yolla akladılar. Farklı web siteleri üzerinden komisyon karşılığında yapılan bu transferlerin takibi çok zor. Ancak kişi bilgilerine ulaşılabiliyor" değerlendirmesini yaptı.

İFLAS ERTELEME OYUNU
Gümrük Bakanlığı'nca yapılan incelemelerde FETÖ ile ilişkili çok sayıda şirketin iflas ertelemeye başvurduğu da ortaya çıktı. OHAL süresince iflas ertelemelerine başvurulmaması kararı çıkarken, bu yöndeki talepler mahkemeler tarafından reddediliyor.

EKONOMİDE BÜYÜK TEMİZLİK
Ekonomide FETÖ üyesi bürokratların ayıklanması için yürütülen saha taramasının kapsamı genişletildi. BDDK, SPK, Vergi Denetim Kurulu, Borsa İstanbul gibi kritik kurumlar başta olmak üzere bütün ekonomi birimlerinde ince bir çalışma yürütülüyor. Kritik noktalardaki bürokratlara ilişkin yakın çevresinden üniversite arkadaşlarına, istihbarat raporlarından sosyal medya paylaşımlarına kadar geniş bir tarama yapılıyor.

HAZAL ATEŞ