Hizmet dışı

Kanlı darbeyi gerçekleştiren FETÖ’nün kamu kurumlarındaki uzantılarına da temizlik başladı. Bu kapsamda Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, MİT, Diyanet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nda toplam 49 bin 321 kişi görevden alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Temmuz 2016 Güncelleme 20 Temmuz 2016, 08:02
Hizmet dışı

İÇİNDEKİLER

Türk halkı, Fethullahçı Terör Örgütü-Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimini ortadan kaldırdı. Kanlı darbeyi yapmaya kalkışan FETÖ'cü paralel yapının kamu kurumlarındaki uzantılarına temizlik başladı. Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, MİT, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nda toplam 28 bin 321 kişi görevden alındı. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin lisansını da iptal etti. Toplamda ise 49 bin 321 kişi görevden alınmış oldu. İşte kamudaki paralel yapıya yönelik operasyon.

Başbakanlık'ta, FETÖ darbe girişiminin ardından Çankaya'daki Başbakanlık ek binada görevli 257 personelin görevden uzaklaştırıldığını ve kimliklerinin alındığını bildirdi. Görevden uzaklaştırılan personelden 230'unun raportör, 19'unun uzman, 6'sının müşavir, 2'sinin hukuk müşaviri olduğu belirtildi.
İçişleri Bakanlığı'na bağlı 8 bin 777 personel görevden uzaklaştırıldı. 7 bin 899 emniyet personeli ile 614 jandarma, 30 vali ve 47 kaymakamın listede olduğu öğrenildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, 15 bin 200 personelin açığa alındığını duyurdu. Ayrıca özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin de lisansı iptal edildi. Böylece 36 bin 200 öğretmenin görevine son verilmiş oldu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bütün devlet ve vakıf üniversitelerinin dekanlarının istifasını istediğini açıkladı. Buna göre 1577 dekanın istifası istendi, bunların 1176'sı devlet, 401'i ise vakıf üniversitelerinde görev yapıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda görev yapan çeşitli unvanlardaki 393 personelin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında her kademede görev yapan personelden, aralarında 3 il müftüsü, 1 daire başkanı, 1 Başkanlık müşavirinin de bulunduğu 492 kişi, darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY ile ilişkili oldukları gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırıldı.
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Binali Yıldırım da Maliye Bakanlığı'nda bin 500'den fazla çalışanın açığa alındığını belirtti.
Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) pasif görevde bulunan yaklaşık 100 personel görevden alındı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda (EPDK) görev yapan 25 personel, FETÖ/PDY ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle görevinden uzaklaştırıldı.

TÜM MEDYASININ LİSANSI İPTAL
Bu arada Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından FETÖ'cü yayın kuruluşlarında çalışan 34 kişinin basın kartının "milli güvenliğe tehdit oluşturdukları" gerekçesiyle iptal edildiğini açıkladı. RTÜK de FETÖ ile ilişkili ve destek içinde olduğu tespit edilen medya hizmet sağlayıcı radyo ve televizyon kanalı gibi tüm kuruluşların lisanslarını iptal etti.

İLAHİYATÇI ÜSTE YAKALANDI
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Temel İslam Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Adil Öksüz, Ankara'daki Akıncı Hava Üssü'nde yakalandı. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, darbe girişimi sonrasında 5 öğretim üyesinin açığa alındığını açıkladı.

BAŞLAR YUKARI
Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik Mersin'de yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Akdeniz Bölge Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile üst düzey askeri ve emniyet mensubunun da bulunduğu 22 kişi adliyeye sevk edildi. Bu sırada darbeci komutanlar başlarını eğmek istedi. Ancak kendilerine eşlik eden polisler buna izin vermedi.