Dündar ve Gül tahliye oldu

Anayasa Mahkemesi, dün gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutukluluklarının devam etmesinin "hak ihlali" olduğuna karar verdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2016 Güncelleme 26 Şubat 2016, 01:44
Dündar ve Gül tahliye oldu

İÇİNDEKİLER

Anayasa Mahkemesi, Adana ve Hatay'da MİT'e ait yardım TIR'larının durdurularak devlet tarafından terör örgütlerine yardım yapılıyormuş gibi gösterilmeye çalışılmasına ilişkin görüntüleri yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Erdem Gül için kritik karar çıktı.

12 ÜYE 'EVET' DEDİ
Yüksek Mahkeme, Dündar ve Gül'ün, "tutuklanma kararı ile kişi güvenliği ve özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma, basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği" iddiasını Genel Kurul'da ele aldı. Genel Kurul, 15 üye ile yaptığı toplantıda, 3'e karşı 12 oyla, oy çokluğuyla Dündar ve Gül'ün haklarının ihlal edildiği sonucuna vardı. Karara üyeler Hicabi Dursun, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç muhalif kaldı. Karara ilişkin açıklamada şu ifadeler yer aldı: Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir." Bu karar üzerine İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Can Dündar ve Erdem Gül'ü tahliye etti. Serbest bırakılan Dündar ve Gül'e yurt dışına çıkış yasağı getirildi.