Beyaz Türkler'in kara kabusu!

Boğaz'da yalılarda yaşayan Beyaz Türkler İsviçre'deki kara servetlerinin derdine düştü. Banka hesaplarına şeffaflık getirileceğini söyleyen İsviçre Başkonsolosu Kırgöz, 'Kokteyllerde Beyaz Türkler paralarının akıbetini soruyor' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2015 Güncelleme 06 Aralık 2015, 01:59
Beyaz Türkler’in kara kabusu!

İÇİNDEKİLER

Sık sık davetlerde baş gösteren, Türkiye'nin en lüks semtlerinde, boğazda yalılarda yaşayan Beyaz Türkler, aklanan kara paralarının peşine düştü! Bir gazeteye konuşan İsviçre'nin İstanbul Başkonsolosu Monika Schmutz Kırgöz, İsviçre'nin bankacılık sistemindeki şeffaflaşma yolundaki çalışmalarına dikkat çekti. İsviçre'de parası bulunan Türkler, bu gelişmeden tedirgin mi sorusuna, "Kokteyllerde beni görünce, 'İsviçre'deki paramın akıbeti ne olur? diye soran Türkler var" şeklinde cevap verdi. 2017'de devreye girecek Otomatik Bilgi Alışverişi ile İsviçre'nin artık vergi kaçıranların, para aklayanların birinci tercihi olmaktan çıkacağını belirten Kırgöz şöyle devam etti:

İLLEGAL OLMAYACAK!
"Biz artık illegal yolla para transferinin finans merkezi olmak istemiyoruz. Bankacılık sistemimiz, şeffaflaşma hazırlıklarını yürütüyor. Otomatik Bilgi Alışverişi devreye girdiğinde, ülkeler vatandaşlarının İsviçre bankalarındaki hesaplarıyla ilgili resmi yollardan bilgi alabilecek." Yapılacak değişikliklerin hesaplarda küçülmeye neden olabileceğini aktaran Başkonsolos Monika Schmutz Kırgöz, İsviçre bankacılık sisteminin 4 trilyon doları yönettiğinin de altını çizdi.

GÜVENLİ BİR LİMAN
Birçok Beyaz Türk'ün de İsviçre'de hesabı bulunduğunu ifade eden İsviçre Başkonsolosu Kırgöz, "Sistem 2017'de tümüyle şeffaflaşma yoluna girdiğinde belki hesaplarda yüzde 5-10'luk bir küçülme olur. Ancak İsviçre'nin güvenli liman özelliği ve verilen iyi hizmet, şeffaflık yüzünden sistemden para çıkışını önler. Zaten sistemin tümüyle şeffaflaşması da zaman alır" şeklinde konuştu.


İsviçre'nin İstanbul Başkonsolosu Monika Schmutz Kırgöz

'MAHKEME KARARI İSTENİYOR'
İsviçre'de şu anda bir ülke vatandaşının hesabıyla ilgili bilgi talep edince, resmi makam da olsa, mahkeme kararı isteniyor. Benzeri kararın İsviçre'deki mahkemeden de alınması gerekiyor. Sonra hesap bilgisi resmi kuruma açılıyor.