İmza: Türkiye

G20 Zirvesi dün sona erdi. Türkiye kusursuz ev sahipliği ile tarihe geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise liderlere şu mesajı verdi: "Biz DAEŞ, El Kaide, Boko Haram, PKK, PYD, YPG, DHKP-C'ye karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz. Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yok, olamaz, şansını çoktan kaybetti." dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Kasım 2015 Güncelleme 17 Kasım 2015, 07:34
İmza: Türkiye

İÇİNDEKİLER

Antalya'da dünyanın en büyük ekonomisine sahip 20 ülke liderini ağırlayan Türkiye, kusursuz ev sahipliği ile tarihe geçti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise G20 Liderler Zirvesi'nde, liderlere önemli mesajlar verdi. Erdoğan, Antalya Bildirgesi'nin kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: Biz Türkiye olarak terörizmin ne olduğunu çok iyi bilen, bunun ağır sonuçlarıyla 1970'li yıllardan beri yüzleşen bir ülkeyiz. Terörün dini, milliyeti, ırkı yoktur. Biz DAEŞ terörüne karşı da El Kaide, PKK, Boko Haram, PYD, YPG, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı da aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Uluslararası alanda da terör örgütleriyle etkin bir işbirliği sağlamak için kararlı ve somut adımlar atılması gerekiyor.

TERÖRE KARŞI DESTEK
Türkiye bugün 2,2 milyonu Suriyeli ve 300 bini Iraklı olmak üzere toplam 2,5 milyon mülteciyi topraklarında barındırıyor. Bu mağdur insanların tamamına inanç ve köken farkı gözetmeksizin biz kapılarımızı açtık. Bu bizim için bir insanlık vazifesidir. Ancak karşı karşıya bulunduğumuz örneği görülmemiş sorun bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği boyutu aşmıştır. Kendi halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Esed bu şansını çoktan kaybetmiştir. Unutulmamalıdır ki, Suriyeli mülteciler DAEŞ'ten ve Esed rejiminden kaçıyor."

ESED SEÇİME GİRMEYECEK
Öte yandan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu da Viyana görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Sinirlioğlu, Esed'in gideceğini belirterek, "6 aylık geçiş döneminde Esed olmayacak. 6 ay sonraki seçimde aday da olmayacak" dedi. G20'nin son gününde ABD Başkanı Barack Obama bir basın toplantısı düzenleyerek, DAEŞ ve mülteci konularıyla ilgili konuştu. "DAEŞ denilen zalim örgütü yok etmek hedefimizdir" diyen Obama, Ortadoğu'ya ABD askeri göndermenin ise "yanlış" olacağını savundu. Mülteci konusuna da değinen Obama, "Bu İslam'a karşı bir savaş değil. Suriyeli sığınmacılara kalbimizi kapatmamalıyız. Onları DAEŞ'ten ayırmalıyız. Bu konuda ise kimse Türkiye kadar sığınmacı yükü taşımıyor" diye konuştu.



AKŞAM TÜRK MUTFAĞI ÖĞLEN DENİZ MAHSULÜ
G20 Liderler Zirvesi'nde liderlere ikram edilen yemekler de dikkat çekti. Menü tercihinde önceki akşam gerçekleşen yemekte Türk mutfağına ait lezzetlere yer verilirken, dün öğlen yemeğinde ise deniz mahsulü ağırlıklı bir menü sunuldu. Akşam yemeğinde liderlere başlangıç olarak, "yeşil elma üzerinde zeytinyağlı taze fasulye" ve "yöresel sebzeli börek", ana yemek olarak "küşleme", tatlı olarak ise "baklava, şöbiyet ve fıstık sarma" ikram edildi. Dünkü öğle yemeğinde ise başlangıç olarak "ızgara hellim peynirli salata", ana yemek olarak "kalamar, karides, lüferden oluşan deniz mahsülleri üçlemesi", tatlı olarak ise "kestane ezmesi" ikram edildi.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G20'ye katılan liderlere, üzerinde Osmanlı arması kabartması bulunan kalemler hediye etti.

Antalya'ya dünya liderlerini ağırlayan Türkiye, kusursuz ev sahipliği ile tarihe damgasını vurdu. Zirvede 25 otelde 40 bini aşkın çalışan hizmet sunarken, içilen suya kadar her ayrıntı göz kamaştırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PTT tarafından G20 Liderler Zirvesi anısına yaptırılan pulları, zirveye katılan liderlere hediye etti.

Antalya'daki G20 Liderler Zirvesi'ne katılan liderler tek tek sıraya girip, birlikte çektirdikleri aile fotoğrafına imza attılar.