Mektup tazminatı

Mahkum olan Murat Karayel'e İsveç'te yaşayan Ö., isimli çocuktan mektup geldi. Koyunlarını anlattığı yazısı cezaevi tarafından sakıncalı görüldü. Mektup mahkuma verilmedi. Şikayet üzerine AYM davaya el attı. Karayel'i haklı bulup cezaevini tazminata mahkum etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Kasım 2015 Güncelleme 11 Kasım 2015, 02:23
Mektup tazminatı

İÇİNDEKİLER

Anayasa Mahkemesi; İsveç'te yaşayan çocuğun gönderdiği mektup "Sakıncalı" bulunarak kendisine verilmeyen mahkumun haberleşme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Terör örgütü THKP-C davasından mahkum olan Murat Karayel'e İsveç'ten 2012 yılında bir mektup geldi. Mektubu, Hamza Yalçın isimli bir arkadaşı gönderdi. Mektup zarfının içinde, Yalçın'ın yakını olduğu anlaşılan Ö. isimli bir çocuğun da mektubu çıktı. Yalçın mektubunda siyasi faaliyetlerden bahsediyordu. "Ek mektup" olarak geçen Ö'nün Türkçe ve İsveççe yazılan mektubunda ise şu ifadeler yer alıyordu: "Merhaba Murat abi. Şimdi Halmitad'da babamlardayım. Buraya Cuma günü geldim. Bugün Pazar ve annem beni alacak. Bizim koyunlarımız ve atlarımız vardı annemin evinde ama şimdi sadece atlarımız var. Çünkü onlara bakamadığımız için koyunları sattık. Okulda derslerim iyi gidiyor. En iyi matematik gidiyor. Sonra İsveççe, fen ve sosyal. Sana, Cihat abiye ve Süleyman abiye selam ediyorum." Kırıkkale F Tipi Cezaevi idaresi bu mektuplardan ikisini de Karayel'e "Örgütsel içerikli haberleşme" gerekçesiyle vermedi. Mahkum da, haberleşme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulundu.

'3 BİN TL ÖDENDİ'
Başvuruyu AYM 2'nci Bölümü inceleyerek karara bağladı. Hamza Yalçın'ın gönderdiği mektubun Karayel'e verilmemesini doğru buldu. Ancak, çocuk Ö.'nün gönderdiği mektubu sakıncalı bulmadı. Ve mahkum Murat Karayel'e bin 500 TL manevi tazminat ve bin 500 TL de avukatlık ücreti ödemesine karar verdi.

Ersan ATAR