AB'nin İlerleme Raporu'nda Türkiye övüldü

Avrupa Birliği, 2015 Türkiye İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yardımlarından övgüyle söz edildi. Raporda, Türkiye'nin DAEŞ terör örgütüyle mücadelesine de vurgu yapıldı.

Giriş Tarihi 10 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 10 Kasım 2015, 16:06
AB’nin İlerleme Raporu’nda Türkiye övüldü

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye için hazırladığı 2015 İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yardımlarından övgüyle söz edilirken, DAEŞ terör örgütüyle mücadelesine de vurgu yapıldı.

AB tarafından hazırlanan 2015 Türkiye İlerleme Raporu, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'ne sunuldu. Tamamı bugün öğle saatlerinde bir basın toplantısı ile açıklanacak olan raporun özet bölümünde, Türkiye ile AB arasındaki dış ve güvenlik alanındaki işbirliğinin devam ettiği, Türkiye'nin DAEŞ terör örgütü ile mücadelede uluslararası koalisyona katıldığı belirtildi.

Türkiye'nin Irak ve Suriye'de gelen sığınmacılar için ''benzeri görülmemiş'' bir destek verdiği kaydedilen raporda, sığınmacı krizinin çözümü için Türkiye-AB Ortak Eylem Planı'nın hazırlandığı dile getirildi.

Türkiye için her yıl hazırlanan raporun ekonomi alanında ise Türk ekonomisinin ilerleme kaydettiği ve işleyen bir pazar ekonomisi olarak kabul edilebileceği belirtildi.
10 Ekim'de Ankara'da meydana saldırıya da yer verilen raporda, saldırıda çok sayıda kişinin öldüğü belirtilerek, Türk demokrasisini hedef alan olayın hızlı ve şeffaf bir şekilde soruşturulması istendi.

Yargı bağımsızlığında 2014'ten bu yana geriye gidişin olduğu savunulan raporda, örgütlü suçlar ile mücadelede ise ilerleme kaydedildiği ifade edildi.

İlerleme Raporu'nda, Temmuz 2015'ten itibaren Doğu ve Güneydoğu'da şiddet olaylarının tırmanmasının insan hakları ihlalleri açısından endişelere yol açtığı ifade edildi.
Raporda, gazeteci, yazar ve sosyal medya kullanıcılarına dönük davaların da endişe kaynağı olduğu belirtildi.

"Türkiye ile ilişkilerimiz göçmen meselesinin ötesine uzanıyor"

AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn Türkiye'nin 2 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı sığınmacıya insani destek sağladığına dikkati çekti.

Hahn, AB'nin göçmen ve sığınmacı meselesine yönelik Türkiye ile hazırladığı Ortak Eylem Planı'yla işbirliğin hızlandırıldığına işaret ederek, "Biz, Türkiye ile dış ilişkilerde, güvenlik politikalarında, terörizme karşı mücadelede, enerjide, ticarette ve ekonomik ilişkilerde ortak çıkarlarımız doğrultusundaki bütün alanlarda işbirliğini sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.