Yüksek gerilim

Rus uçakları dün de tacize devam etti. Suriye'de konuşlu SA füzeleri de radar kilitlemeye başladı. İlk gün 'yanlışlıkla oldu' diyen Ruslar "Türkiye ile bu yanlış anlaşılmayı konuşmak istiyoruz" açıklaması yaptı. Birliklerimiz ise sınırda kırmızı alarma geçti. Füzelerimiz Tartus'a kilitlendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ekim 2015 Güncelleme 07 Ekim 2015, 01:53
Yüksek gerilim

İÇİNDEKİLER

Rus uçakları Suriye'yi vururken, Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine NATO müttefikleri ayaklandı. Rusya'nın NATO hava sahasına geçmesi üzerine sert açıklamalar yapıldı. Ankara da Rusya'yı sert bir dille uyardı. Rus yetkililer "Yanlışlıkla oldu" açıklamasını yaparken ABD ve NATO buna inanmadıklarını ifade etti. Dün de Rus uçaklarının Türk F-16'larına radar kilitlemesi ise 'sehven' bahanesinin gerçek olmadığını ortaya koydu. Dün sekiz adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu yaparken bir MIG-29 uçağı radar kilidini muhafaza ederek toplam 4 dakika 30 saniye süre ile, Suriye'de konuşlu SA füze sistemleri de 4 dakika 15 saniye süre ile uçaklarımıza tacizde bulundu. Bu tacizler üzerine, sınırdaki Türk birliklerinde kırmızı alarm uygulandı. Güvenlik seviyesinin artırılmasıyla Keltepe, Keldağı ve Kurtnasır Tepesi'ndeki radarlar son hassasiyet derecesinde çalıştırıldı. Suriye içlerinden havalanan bir uçağı bile daha sınıra yaklaşmadan takibe alındığı belirtildi.

YENİ FÜZELER GETİRİLDİ
Üç noktada bulunan radarların tamamı son gelişmelerin ardından Rus üssü bulunan Tartus'a kilitlendi. Hatay üzerinden güney sınırının savunmasını artıran güvenlik güçleri, şimdi de Doğu Akdeniz üzerinden gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı koymak için Ziyaret Tepe olarak bilinen noktaya füze rampaları kurdu. Cebel-i Akra olarak bilinen Keldağı ve Kurtnasır'daki füzeler de Suriye hava sahasına ve Tartus'a kilitlendi.

BANA BAĞDADİ'Yİ GETİRİN
Suriye 'de hava saldırılarına başlayan Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordusunun subaylarına DAEŞ lideri Ebubekir Bağdadi'yi ve örgütün diğer önde gelen isimlerini canlı istediğini söyledi. Bu mümkün olamazsa cesetlerin Moskova'ya getirilmesi talimatını verdi. Haberin kaynağına göre Rusya'nın bunu yapmaktaki amacı, ABD'nin "DAEŞ'i yok etmede gösterdiği zaafı ve başarısızlığı" kanıtlamak.

TÜRK UÇAKLARI VURABİLİRDİ
Rus uçaklarının Türk hava sahasına girmesi üzerine başlayan kriz ile ilgili ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry de konuştu. Kerry: "Fazlasıyla endişeliyiz. Çünkü şurası kesin ki; Türkiye, hakları doğrultusunda karşılık vererek bu uçağı düşürebilirdi. Bu tam da bizim daha önceden uyardığımız bir konu" dedi.

NATO: KAZARA DEĞİL
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal ettiği olayların, "kaza gibi görünmediğini" söyledi. Stoltenberg, Rusya'nın kısa süre içinde iki kez Türk hava sahasını ihlal etmesinin, şüphe uyandırdığını söyledi.

RUSYA: NATO LAFI SAPTIRIYOR
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "Rusya'nın Türkiye-NATO hava sahasını ihlali yanlışlıkla olmuş gibi görünmüyor" yanıtı geldi. Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko "NATO, Türk hava sahasını yanlışlıkla ihlal etmemizi Suriye'ye yönelik hava saldırılarımızı saptırmak için kullanıyor" dedi. Ayrıca Rusya'dan Türkiye ile bu konuyu acil olarak görüşme talebi geldi.