İşte İçişleri Bakanlığı'nın Cizre raporu

Cizre olaylarında dağdan inen 30 terörist, örgütün gençlik yapılanmasından 200 kişiyi organize etti. PKK'lı teröristler 150 evi tünelle birbirine bağladı, "karartma" için elektrik ve telefonu da kesti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Eylül 2015 Güncelleme 14 Eylül 2015, 01:34
İşte İçişleri Bakanlığı’nın Cizre raporu

İÇİNDEKİLER

Cizre'yi Kobani'ye dönüştürmek isteyen PKK'nın kontrolündeki YDG-H örgütüne karşı başlatılan ve 8 gün süren operasyonların detayları netleşti. Konuyla ilgili hazırlanan İçişleri Bakanlığı raporunda çarpıcı detaylar yer aldı. Buna göre PKK'nın kırsal yapılanmasına bağlı 30 kişilik grup, ilçede sokak çatışmasında yer alan 200 YDG-H üyesini koordine etti. Tünel ve duvarlarla birbirine bağlanan 150 ev cephanelik ve çatışma üssü olarak kullanıldı.

İÇ SAVAŞ PROVASI TUTMADI
PKK'nın Kobani'ye dönüştürmek istediği Cizre'de 4 Eylül'de başlayıp 12 Eylül'de son bulan sokağa çıkma yasağından sonra kentte savaş görüntülerini andıran manzaranın perde arkasındaki bilinmeyenler gün yüzüne çıktı. Güvenlik birimleri tarafından hazırlanan 8 günlük operasyon raporunda Cizre'nin bölge ve örgüt için stratejik önemine değinildi. Örgütün YPG'nin kontrolündeki Rojava bölgesi ile sınır olan Cizre üzerinden şehir çatışmalarının fitilini ateşlemek için özellikle bu ilçeyi seçtiği belirtildi. Suriye ve Kuzey Irak'ta DAEŞ terör örgütüne karşı şehir içi çatışma yöntemini öğrenen örgüt Cizre'de önce HÜDA-PAR üyelerini hedef alarak ilk provayı yaptı.

150 EV TÜNELLE BAĞLANDI

Ardından örgütün ilçede kale olarak belirlediği Nur, Cudi, Sur ve Yasef Mahallelerinde güvenlik güçlerine karşı çatışmak için mevzi ve cephanelik hazırladığı istihbarat birimleri tarafından tespit edildi. Bu evleri duvar, tünel ve çarşaflarla perdeleyerek birbirine bağlayan 200 YDG-H üyesini YPG saflarında çatışan dağ kadrosundan 30 kişinin ilçeye gelerek organize ettiği saptandı. Örgüt, mahalle giriş çıkışları ile 150 evin bulunduğu sokakları hendeklere koydukları bombalarla tuzaklayıp kum torbalarıyla çevirdi, barikat kurdu. Sokak başlarına ise roket atarlı ve Kalaşnikoflu militanlar yerleştirildi.

TRAFOLARI PATLATTILAR
İstihbarat ve terör ekiplerinin yaptıkları saha çalışmaları kapsamında gerekli tüm hazırlıklar yapıldı. Örgüt militanlarının kullandığı ev ve sokakların haritası çıkarıldı. Tuzaklanan mayınlı yollar, hendek ve barikatlar bir bir tespit edildikten sonra kapsamlı operasyon için 4 Eylül'de düğmeye basıldı. Operasyonlarla birlikte YDG-H üyelerini örgütleyen dağ kadrosundan teröristler, çatışma inisiyatifini YDG-H üyelerine bırakarak, kaçtı. Kaçarken tuzaklanmış, barikatlarla set örülmüş yolları kullandı. Teröristlerin kaçması için trafo ve sokak lambaları roketatarlarla hedef alındı.

Yüksel TEMEL/SABAH