AB yes AB no!

Komşu'da fakir kesim, her sıkıntıya rağmen ülkesinin anahtarını baronlara teslim etmemek için referandumda 'Hayır' dedi. Atina'nın Nişantaşı'sı olarak bilinen Kolonaki'yi Yunanistan'ı satmakla suçlayan orta sınıf, referandum sonucu için 'Kolonaki isyanı' yorumunu yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Temmuz 2015 Güncelleme 07 Temmuz 2015, 00:45
AB yes AB no!

İÇİNDEKİLER

Yunanistan'da Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu anlaşma planı konusunda düzenlenen referandum için oy verme işlemi sona erdi. Kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında sunduğu anlaşma önerisine "Evet" diyenler ise AB dışında kalan bir Yunanistan'ın krizden kafayı kaldıramayacağı görüşünü ifade ederken, 'Hayır' taraftarları 'Yunan halkının onuru için AB'ye karşı direnmenin' tek yol olduğunu savundu. Katılımın yüzde 65'i ancak bulduğu referandumda halkın önemli bir kısmı ise sandığa gitmek yerine tatil yerlerinde plajların ve Ege Denizi'nin tadını çıkardı.

ANKETÇİLERE ÖFKE
Yunanistan'ın ve Avrupa'nın geleceğini şekillendirecek oylamada yüzde 61 'Hayır', yüzde 39 'Evet' oy çıktı. Avrupa destekli araştırma şirketlerinin kamuoyu yoklamalarında 'Hayır'a en fazla yüzde 52 vermeleri ise, bu sonuçların ardından büyük tepki çekti. Referanduma göre Yunanlılar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu. Bu karar, ülkedeki fakir kısmın çektiği tüm sıkıntılara rağmen Yunanistan'ın iplerini Avrupa Birliği'ne vermemesi şeklinde yorumlanırken, zengin kesim ise baştan beri dediği gibi Avrupa Birliği'ne muhtaç olduklarını ve IMF ile Avrupa Merkez Bankası'nın borçlarını almaları gerektiğini savundu.



HALKIN İRADESİ
Evet'çi zenginlerin ülkedeki kalesi olan ve Atina'nın Nişantaşı'sı olarak bilinen Kolonaki'yi, Yunanistan'ı satmakla suçlayan orta sınıf, referandum sonucunu 'Kolonaki İsyanı' diye değerlendirdi. Ülkenin anahtarlarının Yunan halkının yerine Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği'ne verilmesine engel olan sol kesim, halk iradesini hiçe sayan Yunan zengin sınıfının başarıya ulaşamayacağını savundu. Ülke borçlarının nasıl ödeneceği sorusu ise yine yanıtsız kaldı.

HER YOL İSTİFA
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis istifa etti. Referandumdan 'Evet' çıkarsa istifa edeceğini açıklayan Varufakis, yaptığı açıklamada "Euro grubundaki bazıları toplantılara benim katılmamam yönünde tercih belirtti. Bu nedenle görevi bırakıyorum" dedi. Varufakis'in yerine Hollanda'da doğan ve İngiltere'de okuyup yetişen Euclid Çakalotos'un getirildiği açıklandı.

ÇAKMA ÇİPRAS
Yunanistan'da solun temsilcisi olarak ülkenin yönetimine geçen ve ülkeyi sermayenin oyuncağı yapmayacağını söyleyen Aleksis Çipras, önceki günkü referandumla bir zafer daha kazandı. Çipras'ın zaferine rağmen Yunanistan'ın 350 milyar Euro'ya yakın borcu ve ülkenin geleceğinin nasıl şekilleneceği sorusu olduğu gibi duruyor. Ancak sermayeye karşı fakir halkın iradesini alan Çipras, bu kararlı duruş sayesinde AB görüşmeleri karşısında elini bir kez daha güçlendirdi. Çipras'ın bu gerçek solcu duruşu ise Nişantaşı, Bebek gibi semtlerde oy toplayan, sermayeyi destekleyen çakma solcu Selahattin Demirtaş'ı hatırlattı. Demirtaş, Beyaz Türkler'in desteği ile barajı geçip kendisini Çipras, partisini ise Syriza'ya benzetmişti.

EMEKLİ İSYANI
Yunanistan'da emekliler bankalardan sadece 60 Euro çekebiliyor. Bu parayı bile alamayan bir vatandaş ise gözyaşları içinde kalmıştı.