Karanlık çağ

Suriye'deki iç savaş, aydınlığa hasret bıraktı. 2011 yılında ışıl ışıl olan ülke, karanlık çağa dönüş yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mart 2015 Güncelleme 13 Mart 2015, 01:50
Karanlık çağ

İÇİNDEKİLER

Suriye'de halkına kan kusturan Beşar Esad ile muhalifler arasında süren iç savaş, aydınlığa hasret bıraktı. 2011 yılında ışıl ışıl olan ülke, şimdilerde siyaha boyandı! Geceleri ülke hayalet şehre döndü. 15 Mart 2011'da başlayan iç savaş, 4. yılına girdi. Can kayıpları 220 bini geçerken, 11 milyon kişi de evsiz kaldı. İç savaş ülkeyi karanlığa hapsetti. 130 insan hakları kuruluşundan oluşan WithSyria ve Çin'deki Wuhan Üniversitesi'nce yapılan araştırma ise ülkeye çöken karanlık tabloyu belgeledi.

HAYALET ÜLKE SURİYE

Wuhan Üniversitesi bilim insanları, savaşın farklı bir boyutunu gözler önüne serdi. Uzmanlar, uzun süre Suriye'yi geceleri uydudan izledi. 4 yıl öncesi ve sonrası kıyaslandı. Buna göre, Mart 2011'den bu yana Suriye'de uzaydan görülebilen ışıklar, geçen dört yıl içerisinde yüzde 83 oranında azaldı. Ülkede en çok karanlığa gömülen kent muhaliflerin kontrolündeki Halep oldu. Bir dönem bölgenin ticaret ve kültür merkezi olan Halep'in ışıkları, yüzde 97 oranında söndü. Rejimin varil bombaları yağdırdığı Halep, artık geceleri neredeyse tamamen karanlığa hapsoldu. IŞİD'in başkent ilan ettiği Rakka bölgesindeki ışık kesintilerinin ise yüzde 96 olduğu belirlendi. En az ışık kesintisinin de yüzde 33 ile başkent Şam'da yaşandığı kaydedildi. Wuhan Üniversitesi'nin araştırmasına hükümetlerden bağımsız olan ve WithSyria çatısı altında toplanan 130 sivil toplum kuruluşu imzalarını attı. Bu kuruluşlardan biri olan International Rescue Committee Başkanı ve aynı zamanda İngiltere'nin eski dışişleri bakanı olan David Miliband raporu, "Suriye hem somut hem de mecazi anlamda karanlık çağa döndü" şeklinde yorumladı. Araştırmaya liderlik yapan Çinli bilim insanı Xi Li, "Görüntüleri Dünya'dan 800 km uzaklıktan elde ettik. Gece ışıkları yalan söylemez. Daha fazla karanlık, 'daha fazla evsiz' anlamına geliyor.

'BM SINIFTA KALDI'

Dünyanın dört bir yanında hizmet veren 21 yardım kuruluşu, Suriye hakkında dün bir rapor yayımladı. Aralarında Save the Children ve Oxfam gibi kuruluşların da bulunduğu grup, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriyelileri korumak noktasında başarısız olduğunu belirtti. Konsey'in aldığı kararları uygulayamadığı bildirildi.