AltınOrdu

Tarihi alanda 2 küp altın bulunduğu haberi yayıldı; ortalık fena karıştı. Define hayaliyle yanıp tutuşan Altınordulular kazma küreği kapıp her yeri delik deşik etti. Vatandaşlara kızan Vali, isyan bayrağını açtı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mart 2015 Güncelleme 07 Mart 2015, 00:00
AltınOrdu

İÇİNDEKİLER

KISA yoldan zengin olma hayali Ordu'nun Altınordu ilçesinde yaşayan vatandaşları cezbetti. 16'ncı yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Eskipazar Hamamı yakınındaki inşaat çalışmaları süren botanik bahçesinde işçilerin 2 küp altın bulduğunu söylemesi Altınordulular'ı harekete geçirdi. Eline kazma küreği alan, define aramaya koyuldu. Botanik bahçesi köstebek yuvasına döndü. Define hayaliyle yanıp tutuşan vatandaşları hayretle izleyen Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Fındık olmayınca altın rüyası gördüler" diyerek tepki gösterdi.

'HELALİNDEN KAZANIN'
Jandarmanın botanik bahçesi inşaat alanında inceleme yaparak "iki küp altın bulundu" iddialarını çürüttüğünü söyleyen Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu: "Ordu'da geçen yıl Mart ayında meydana gelen zirai don nedeniyle fındık yandı. Ekonomik sıkıntıya giren birçok vatandaş da bu nedenle define hayali kurmaya başladı. Fındık hasadı istenildiği gibi olmadığı için millet ekonomik sıkıntıya girince bu sefer altın rüyaları, define rüyaları görmeye, kazmayı küreği alan her yeri kazmaya başladı. Bunlardan vazgeçmelerini tavsiye ediyorum. Elin emeği ile helalinden kazanmaya çalışsınlar."

ALTIN DOLU KÜP YALANI...
Yaptıkları araştırmada işçilerin altın dolu küp bulduğu haberinin tamamen asılsız olduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Define bulacağını sananlar tarihi alanları tahrip ediyor. Para kazanacaklarına kendileri para kaybediyor" diyerek tepki gösterdi.

DEDEKTÖRLE ARAYAN BİLE VAR
RDU ve civarında altın dedikodusunun çok fazla olduğunu söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, şunları kaydetti: "Hatta defineci tabir edilen birçok meraklı var. Bu uğurda para harcıyorlar. Gidip dedektör bile alıyorlar. Bize intikal eden emniyet ve jandarma vukaat raporlarından birçoğunun başının belaya girdiğini biliyoruz. Vazgeçsinler."

HAZİNENİN %60'I DEVLETE GİDİYOR
Define kazısı yapacakların ruhsat almasını isteyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, mevzuatı şöyle anlattı: "Eğer yer kendi arazisi ise yüzde 60'ı, bulan şahsa zaten veriliyor. Tarihi niteliği varsa bilirkişiler altın, sikke gibi eserlere değer biçiyor. Bulunan altının gramajı 100 gramsa belki 1 kiloluk değer ona para olarak ödenebiliyor. Yani tarihi kıymeti göz önüne alınarak bilirkişilerce parasal değer biçiliyor. Eğer Hazine'ye ait alanda yapılan kazıda bir şey de bulunursa yüzde 40'ı bulana, yüzde 60'ı devlete ait oluyor."