Roma şimdi yandı

İtalya'nın Roma takımı ile Hollandalı Feyenoord ekibi Roma'da karşılaştı. Ancak Hollandalı holiganlar, tarihi kenti yakıp yıktı. Tarihi Aşk Çeşmesi de barbarlıktan nasibini aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Şubat 2015 Güncelleme 21 Şubat 2015, 00:02
Roma şimdi yandı

İÇİNDEKİLER

UEFA Avrupa Ligi'nde, Roma'ya konuk olan Feyenoord takımının taraftarları şehirde geri dönüşümü zor olaylar çıkarıp tarihi mekânlara zarar verdi. Başbakan Matteo Renzi, şehrin altını üstüne getiren Hollandalı taraftarlara, "Bu bir barbarlıktır. Tıka basa birayla dolu olan taraftarlar Roma'yı yıkıma uğrattı" sözleriyle tepki gösterdi. Yaklaşık 6 bin Hollandalı taraftar, Olimpiyat Stadı'nda önceki akşam 1-1 sonuçlanan maçtan bir gün önce başkent Roma'ya gelmeye başladı. Aşırı alkol aldıkları belirtilen onlarca taraftar, tarihi kentin ünlü meydanlarından Campo dei Fiori'de olaylar çıkarıp polisle çatıştı.

CEZALAR VERİLDİ
Burada gözaltına alınan 22 holigandan 10'unun, polise mukavemet, kamu görevlilerine şiddet uygulamak ve suç işlemek amacıyla bazı objeleri taşımak suçlamalarından 30 ila 45'er bin Euro arasında para cezasına çarptırıldı. Bunların 8'i ise daha sonra sınır dışı edildi. Açık deliller olduğundan ve suçüstü yapıldığından 'acil yargılaması' yapılan 6 taraftarın 8 ay, 3'ünün ise 1 yıl 4 ay hapse mahkum edildiği belirtildi.

VANDAL TEPKİSİ
İtalya'da tüm kesimlerin "Vandallar" dediği taraftarlar, maçın hemen öncesinde de taşkınlıklarını sürdürdü. İspanya Merdivenleri'nde toplanan yaklaşık 500 taraftar, bira şişeleri ile kağıt ve sis bombalarını etrafa attı, polisle yine karşı karşıya geldi. Taraftarlar, 15 belediye otobüsünü hurdaya çıkardı. Kısa süre önce restorasyondan geçen 400 yıllık tarihe sahip "Barcaccia Çeşmesi"ne zarar verdi. Burada da polis, olaylara karışan çok sayıda taraftarı gözaltına aldı. İtalyanlar, turistik ve tarihi kent merkezini savaş alanına çeviren holiganlara tepki gösterdi. Bunların başında gelen Başbakan Matteo Renzi, Rai 2 kanalında katıldığı bir programda, "Roma'da Hollandalı taraftarların yıkıma neden olan bu eylemleri, barbarlık ve medeniyetsizlik işaretidir. Biz yurtdışına gidip, böyle kötü bir tavır ortaya koymuyoruz ama" diye öfkesini dillendirdi.

ZARAR KARŞILANMALI
Hollandalı holiganların, tarihi mekanlara verdiği zarar yalnızca Başbakan Renzi'nin tepkisini çekmedi. Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino da taraftarlara tepki gösterdi. Belediyebaşkanı Marino, "Roma yıkıldı ve yaralandı. Bu, burada bitmeyecek" dedi. Marino ayrıca, şehri Hollandalılar bu hale getirdiği için maddi zararı da Hollanda'nın ödemesi gerektiğini savundu.