'Pamuk'lara sardılar

Orhan Pamuk, geçtiğimiz hafta Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitti. Buradaki konuşmasında insan haklarından bahsetti. Ancak darbeci Sisi'ye tek laf söyledi. Pamuk önceki gün de Almanya'nın Die Zeit gazetesine demeç verdi. "Türkiye'de her şey kötüye gidiyor" şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Şubat 2015 Güncelleme 21 Şubat 2015, 01:38
’Pamuk’lara sardılar

İÇİNDEKİLER

Orhan Pamuk, 2006'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. O yıllarda Hürriyet gazetesi tarafından linç edildi. Ancak şimdilerde kıymete bindi. Başta Ertuğrul Özkök olmak üzere gazete yazarlarının tamamı, 2006'da Pamuk'u yerden yere vurmuştu. Söz konusu dönemde Hürriyet'te yazan Emin Çölaşan şu ifadeleri kullanmıştı: "TC Kimlik numaralı yazarımız Nobel alabilmek için esti gürledi. 'Bir milyon Ermeni, 30 bin Kürt kestik' dedi. Sonunda ödülü kapmayı başardı." Pamuk'un Nobel ödül töreninde konuşma yapacağı gün ise Hürriyet, "Ödül edebi, izleyenler siyasi" sürmanşetiyle çıkmıştı.

AYDIN DOĞAN ÖDÜLÜ VERİLDİ

Hürriyetin eski Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de Pamuk'un Nobel almasına tam olarak sevinemediğini, iki farklı duyguyu bir arada yaşadığını belirtmişti. Özdemir İnce ise grubun kanalında yaptığı konuşmada, "Pamuk sıradan bir yazardır. Türkiye satışa çıkarılmıştır. Bundan utanç duyuyorum" demişti. Ancak aradan yıllar geçti, Pamuk kıymetlendi. Pamuk geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümete yönelik eleştiriler yaptı. Bu gelişmenin ardından Doğan medyası ve Pensilvanya Pamuk'u el üstünde tutmaya başladı. Önce Zaman gazetesinde Pamuk röportajı yayınlandı. Ardından Aydın Doğan Ödülü Pamuk'a verildi. Bu da Doğan Grubu ve paralel medyanın işbirliğini kanıtladı. İki grup arasındaki "Pamuk ittifağı" "kaos lobisi devrede mi?" sorusunu gündeme getirdi.

BIRAK NOBEL'İ SENİ PAPA BİLE YAPARLAR!

Orhan Pamuk, 12 Ekim 2006'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. O tarihte Hürriyet gazetesi Pamuk'la ilgili şu yorumlara yer vermişti:
- Sevinmemiz gerek ama içimiz burkuluyor.
- Bir Türk'ün kazanmasına sevindik, Orhan Pamuk'un kazanmasına değil.
- Nobel'in formülü "Türkiye'de 1 milyon Ermeni öldürüldü" demekten geçiyor.
- Pamuk iyi bir yazar ancak bu ödülün politik bir karar olduğu çok belli... Bir de şunu düşünmek lazım... Bir sürü çok iyi yazar varken neden bu Nobel Ödülleri'ni illaki ülkesindeki her şeye muhalif insanlara veriyorlar?

ÖDÜLÜNÜ DE AL FRANSA'YA GİT

- Türkiye'nin
Avrupa Birliği için uğraştığı dönemde, Orhan Pamuk'un yaptığı, zamanlama açısından talihsiz açıklamalar bu ödülün sevincini kursağımızda bıraktı.
- Koş vatandaş koş. Ülkeni yerin dibine geçir, soykırımcı de. Nobel verecekler sana.
- Sen Türklere küfret, hakaret et, kötü herhangi bir şey söyle; istersen seni Papa bile yaparlar. Yeter ki bu yola baş koy.
- Orhan Pamuk; bu dalda bu ödülü alan ilk Türk değil benim için... Çünkü bu düşüncelere sahip bir insan Türk olamaz.
- Aferin Orhan Pamuk! Sen yazar falan değilsin ama bana kalırsa süper bir politikacısın. Aldığın o politik ödülü Fransız politikacılarla ve Ermenilerle kutlarsın artık, bu ülkenin insanları seni sevmiyorlar, inan bana.
- Ödülünü al ve git Fransa'ya yerleş.
- Arkadaşlar Nobel almanın formülünü buldum. Türkler'i öldüren bir ilaç bulun veya edebiyat için Türkler'i aşağılayan bir kitap yazın ya da Türkler'e soykırımcı deyin...
- Türklüğe hakaret et, bizi ayırmak isteyenlerin ağzına uygun konuş ve yaz NOBEL ÖDÜLÜ'NÜ kap. 1.500.000 doları cebe indir.
OOh la la Monsieur Pamuk! Ödül verilirken konuşmasını Fransızca yapsın, belki bir tane daha ödül alır.