Kara yazı!

Kamerunlu Tamfu Nancy Nkeni'nin tek isteği ABD'deki ailesine kavuşmaktı. HIV virüsü taşıyan ve vereme yakalanan kadının film gibi hikayesi İzmir'de acı sonla bitti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ocak 2015 Güncelleme 13 Ocak 2015, 00:00
Kara yazı!

İÇİNDEKİLER

KAMERUNLU bir kadının, umut yolculuğu İzmir'de noktalandı. HIV virüsü taşıyan ve veremden ölen genç kadının film gibi bir hayat sürdüğü ortaya çıktı. Kamerunlu Tamfu Nancy Nkeni, Uzakdoğu ve Afrika ülkelerinde kaldı. Tek isteği ise Avrupa'ya oradan da ailesinin yaşadığı ABD'ye geçmekti. Ailesine kavuşma umuduyla geçen Nisan ayında pasaportuyla Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İzmir'e gitti. İddiaya göre, Tamfu Nancy Nkeni, kaçak olarak geçmeyi planladığı Yunanistan'da vatandaşlık hakkını kolay bir şekilde elde etmek umuduyla hamile kaldı.

CENAZESİ ADLİ TIP'TA
Ancak genç kadın, İzmir'den Yunanistan'a geçemedi. Doğuştan HIV virüsü taşıyan Nkeni, fuhuş yapmak zorunda kaldı. Yabancılar Geri Gönderim Merkezi'ne alınan genç kadın, burada vereme yakalandı. Geçen Ağustos'ta bebeğini dünyaya getiren Nkeni, verem tedavisi görmeye başladı. Polis ekiplerinin, Kamerunlu kadın ve bebeğinin geri gönderim merkezindeki sağlıksız koşullardan kurtulması için yaptığı tüm girişimler ise sonuçsuz kaldı. 3 hafta önce fenalaşan Nkeni, tedavi gördüğü yoğun bakımda hayata gözlerini yumdu. Öksüz kalan bebeği ise Çocuk Esirgeme Kurumu'na teslim edildi. Cenazesi halen Adli Tıp Kurumu'nda bulunan Tamfu Nancy Nkeni'nin cenazesinin, ABD'deki ailesi tarafından teslim alınacağı öğrenildi. Tamfu Nancy Nkeni'nin ailesinin, halen Çocuk Esirgeme Kurumu'nda bulunan kız bebeği almak istedikleri, ancak bunun için uluslararası hukuk kurallarının işletileceği kaydedildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri Türkiye'de otomotik bir velayet sisteminin olmadığını, başvurunun bakanlık nezdinde, uluslararası hukuk kurallarına göre değerlendirilip, ondan sonra karar verileceğini açıkladı.

'İHMAL ZİNCİRİ ÖLDÜRDÜ'
İZMİR'de hayatını kaybeden Kamerunlu Nkeni'nin avukatı Emine Sarı, şunları söyledi: "Nkeni, bebeğiyle zor koşullarda yaşıyordu. Onun için hem bizim hem de polisin girişimleri oldu ama bir türlü farklı bir kurumun misafirhanesine aldıramadık. İhmaller zincirine kurban gitti. Savcılık soruşturma başlattı. Ailesi yakında Türkiye'ye gelip cenazesini ABD'ye götürecek. Bizim de burada hukuki takiplerimiz sürecek."