Kaset Cemaati!

Eski İstihbarat Dairesi Başkanı Uzun'un piyasaya çıkan 'İn' adlı kitabında, Mesut Yılmaz'ın başbakanlığındaki 55. hükümetin de paralel yapının kaset komplosuyla yıkıldığını anlaşıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ocak 2015 Güncelleme 10 Ocak 2015, 01:44
Kaset Cemaati!

İÇİNDEKİLER

Sabri Uzun'un kitapta, Türkbank'ın özelleştirilmesiyle ilgili, işadamı Korkmaz Yiğit ve Alaattin Çakıcı arasında geçen telefon konuşmasının ses kaydının 1998 yılında paralel yapıya mensup polisler tarafından CHP milletvekili Fikri Sağlar'a verildiğini, Sağlar'ın da bu kaseti kamuoyuna açıklamasıyla ANAP hükümetinin istifa ettiğine dikkat çekti. Kasedi CHP'li Sağlar'a ileterek hükümetin düşürülmesine yol açan polisler Ç.Y., S.U. ve B.A için "Cemaat'in emriyle yapmışlardı" ifadesi kullanıldı. O dönem Emniyet İstihbarat Dairesi'ni ziyaret edip denetlemede bulunan ve brifing alan Başbakan Mesut Yılmaz ve Murat Başeskioğlu'nun, İstihbarat Daire Başkanlığı'nın çetelerle de mücadele edecek şekilde yeniden yapılanmasını emrettiğini aktardı. Bu emir doğrultusunda başlatılan çalışmalar neticesinde dinlemeler yapıldığı, İstanbul İstihbarat Polisi'nin o dönem yurt dışında bulunan Alaattin Çakıcı'nın yurt içi bağlantılarını dinlemeye aldığı belirtildi.

PARALEL SUİKAST
Kitapta Hrant Dink cinayetine ise geniş bir bölüm ayırdı. Cinayette paralel yapının rolüne ve etkisine değinen Uzun, tetikçi Ogün Samast'ın Samsun'da yakalandıktan sonra çekilen fotoğrafında da paralel polislerin parmağını ortaya çıkardı. Samsun Emniyet Müdürü Mustafa İlhan'ı görevden aldırıp yerine paralel bir emniyet müdürü getirmek için bu oyunun yapıldığını şöyle aktardı: "(...) Hemen İstanbul'daki bir cemaat gazetecisine emir verildi. 'Samsun'a git. Samsun Jandarma Komutanlığı'nın santral telefonunu cep telefonundan ara. Bir süre o santral görevlisiyle konuş. Daha sonra cep telefonunu kapat,1.5 saat sonra aç; İstanbul'a dön.' Denilenleri yaptı. İstanbul'a döndüğünde kendisine Ogün Samast ile Samsun polisi ve jandarmanın birlikte çektirdikleri fotoğraflar verildi, çalıştığı televizyon kuruluşunda haber yapması istendi. Yaptı... Samsun Emniyet Müdürü Mustafa İlhan görevden alındı. O görüntüleri haber yapan muhabir Samsun'a niçin gittiğini bilmiyordu.


Fatih ULAŞ