Zorunlu tatil

17 ve 25 Aralık'ta darbe girişimine kalkan Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç 'yargıya zarar vermek' nedeniyle açığa alındı. Zekeriya Öz'ün beleşe yaptığı tatiller ve iş adamlarına ödettiği on binlerce liralık alışverişler de soruşturma raporuna dahil edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Aralık 2014 Güncelleme 31 Aralık 2014, 12:42
Zorunlu tatil

İÇİNDEKİLER

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2'nci Dairesi, 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinin savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç hakkındaki soruşturmanın ilk aşamasını tamamladı. 2'nci Daire, 3'ncü Daire'nin, bu savcıların görevden uzaklaştırılmaları talebiyle gönderdiği dosya üzerinde yaptığı inceleme sonunda talep doğrultusunda karar verdi. Daire kararını, Kurul'a yeni seçilen Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik'in karşı oylarına rağmen oy çokluğuyla aldı.

AVUKATLIK BİLE YAPAMAYACAKLAR

Karara göre Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, haklarındaki soruşturma tamamlanıncaya kadar hiçbir yerde savcılık veya hakimlik yapamayacaklar. Soruşturma sonunda da haklarında meslekten kesin ihraç kararı verilebilecek. Bu durumda bu 4 ismin yargıyla ilişkileri tamamen kesilecek. İhraç kararı verilmesi halinde bu isimler avukatlık da yapamayacaklar. HSYK 2'nci Dairesi, savcıların eylemlerinin ayrıca adli suç olduğuna da karar verirse, soruşturma kesin olarak sonuçlandığında bu 4 isim hakkında hapis istemiyle ceza davası da açılabilecek. Bu dava, Yargıtay'da görülecek. HSYK 2'nci Dairesi kararı alırken, bu 4 savcının yargıya zarar vermesini göz önünde bulundurdu. Bu nedenle kararın gerekçesi, "Yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verme" olarak belirlendi. HSYK 2'nci Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, "görevden uzaklaştırma" kararının "soruşturmanın selameti" gibi genel bir nedene dayanmadığını, bu 4 savcının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verme intibaı oluştuğu için kararın alındığını kaydetti.

MAAŞLARININ SADECE 3'TE 2'SİNİ ALACAKLAR

Açığa alınan 4 savcı hakkındaki nihai karar daha sonra verilecek. HSYK 2'nci Dairesi, soruşturmayı tamamen bitirdiğinde 4 savcı hakkında kesin ihraç kararı verebilecek. Savcılar bu süre zarfı içinde maaşlarının sadece 3'te 2'sini alabilecekler.

SİCİLLERİ KABARIK

ZEKERİYA ÖZ: HSYK raporunda Savcı Zekeriya Öz'ün 18 Aralık'ta Emniyet Müdürlüğü'ne giderek oradaki kolluk görevlilerini tehdit ettiği vurgulandı. Fatih Belediyesi'ni baskı altına almaya çalışan Zekeriya Öz'ün bu davranışının da kanunsuz olduğu belirtildi. Öz'ün yılda 25-30 kez yurt dışına çıktığı, Dubai tatilinin masrafı olan 20 bin 259 doların da işadamı Ali Ağaoğlu'na ödettirildiği belirtildi. Öz'ün başka bir tatili ve lüks mağazalardan yaptığı on binlerce liralık alışverişleri de iş adamlarına ödettiği iddia edilmişti.

CELAL KARA:
Cumhuriyet Savcısı Celal Kara'nın 17 Aralık darbe girişimi sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermediği ifade edildi. Raporda, 3419 sayfalık fezlekenin Savcı Kara tarafından incelenmediğine de vurgu yapıldı. Salih Kaan Çağlayan'ın ifadesinin 4 dakika, Barış Güler'in 7 dakika ve Mustafa Demir'in ise 14 dakika sürdüğü, böylece şüphelilerin savunma hakkının engellendiği belirtildi.

MEHMET YÜZGEÇ: Üç farklı soruşturmayı birleştirerek tek operasyon yapan Savcı Mehmet Yüzgeç'in 17 Aralık darbe girişiminde çok sayıda hukuksuz işlem yaptığına dikkat çekildi. Yüzgeç'in somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı ayrıca mal varlıklarına el koyduğu belirtildi. Yüzgeç'in kanunun değil polisin inisiyatifiyle soruşturma yaptığı ortaya çıktı. Yüzgeç ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'ya hiçbir bilgi ve haber vermeden arama ve gözaltı işlemleri uyguladığı kaydedildi.

MUAMMER AKKAŞ:
Müfettişlerin hazırladığı raporda özellikle Akkaş'ın yaptığı usulsüzlüklere yer verildi. 22 klasörde hiçbir delilin bulunmadığı, delillerin toplanmadığı, soruşturmayı yürüten Akkaş'ın ağzı mühürlü torbaları açmadan gözaltı kararı aldığı vurgulandı. Raporda, soruşturma evrakının eksik olmasına rağmen Akkaş'ın acele ile fezleke tanzim ettiği ve operasyon talimatı verdiği belirtildi. Yolsuzluk soruşturması adı altında yürütülen darbe girişiminde Akkaş'ın telefon dinlemeleri haricinde herhangi bir delil ve araştırma ve toplanmasına girişmediği belirtildi. Raporda ayrıca yolsuzluk olduğu iddia edilen işlemlere ve ihalelere ilişkin hiçbir belge veya dosya bulunmadığı ifade edildi.

ERSAN ATAR