Darbe öncesi hesaplar Pensilvanya'ya gitti

BDDK'daki paralel köstebekler, 17-25 Aralık darbe girişiminden önce, hedefteki tüm isimlerin banka hesaplarına girdi. Hesap bilgileri Pensilvanya'ya götürüldü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Aralık 2014 Güncelleme 19 Aralık 2014, 11:15
Darbe öncesi hesaplar Pensilvanya’ya gitti

İÇİNDEKİLER

SABAH, aralarında siyasiler, işadamları ve vakıfların da olduğu onlarca özel ve tüzel kişinin bankalardaki kişisel hesaplarına gizlice giren paralel köstebeklerle ilgili önemli bilgilere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından iki kamu bankasında (Vakıfbank ve Halkbank) murakıp olarak görevlendirilen 8 kişinin banka hesaplarına usulsüzce girerek, kişilerin hesap hareketlerini incelediği, elde ettikleri tüm bilgileri de Pensilvanya'ya götürdüğü anlaşıldı. Yani devletin bankaları denetlemekle yükümlü kurumunun çalışanları hesapları usulsüz biçimde inceledi. Hesapları paralel köstebekler tarafından didik didik aranan isimler arasında Latif Topbaş, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mehmet Cengiz, İbrahim Çeçen, Celal Koloğlu, Emrullah Turanlı, Muharrem Usta, Abdülkadir Kart, Ethem Sancak bulunuyor.

BİLGİLERİ PENSİLVANYA'YA GÖTÜRDÜ

Log kayıtlarında AK Parti'ye yakın işadamlarının hesaplarına defalarca girip-çıktığı tespit edilen BDDK murakıbı Murat Yıldırım'ın bilgileri Pensilvanya'ya taşıyan kişi olduğu da tespit edildi. O dönemde Vakıfbank'ın New York şubesini inceleme bahanesiyle sık sık ABD'ye giden Yıldırım'ın belgeleri Fethullah Gülen'e götürdüğü belirtiliyor. Olayların ortaya çıkmasının ardından Vakıfbank'taki murakıplık görevinden el çektirilen Yıldırım halen BDDK bünyesinde çalışıyor.

SAVCI TALİMATI YOK
Vakıfbank yönetiminin olayların ardından savunma istediği murakıp Murat Yıldırım'ın ifadeleri banka hesaplarının hiçbir savcılık talimatı olmadan incelendiğini gözler önüne seriyor. Yıldırım, Vakıfbank yönetimine 25 Aralık operasyonunun savcısı Muammer Akkaş tarafından talimat aldığını öne sürdü. Yazılı belge istenince gösteremedi. SABAH da Akkaş tarafından Yıldırım'a verilen herhangi bir yazılı talimatın bulunmadığını tespit etti. Sekiz murakıbın, her türlü özel bilgiyi yazılı talimat olmadan incelediği ortaya çıktı.

EMİNE ERDOĞAN'IN ÖZEL KALEMİ DE VAR

Paralel köstebeklerin hesaplarına girdikleri isimler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın özel kalem müdürü Ela Çakıcı ile Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı da bulunuyor. Hesap hareketlerine bakılan kişilerin 17 ve 25 Aralık operasyonlarında hedef alınan isimler olması dikkat çekiyor. Latif Topbaş (BİM'in sahibi), İbrahim Çeçen (IC Holding), Cemal ve Ömer Faruk Kalyoncu (Kalyon İnşaat), Celal Koloğlu (Kolin İnşaat), Mehmet Cengiz (Cengiz İnşaat), Emrullah Turanlı (Taşyapı İnşaat), Abdülkadir Kart (eski Rize milletvekili), Ethem Sancak (Hedef Alliance Holding), Binnur Çetinkaya (Çetinkaya Denizcilik'in ortağı), Muharrem Usta (Medikal Park'ın ortağı) listede bulunuyor.

BAŞLARINDA YILDIRIM VE ÇOLAK VAR
Bankalarda, BDDK tarafından görevlendirildikleri için her türlü bilgiye kendilerine verilen özel şifrelerle ulaşabilen 8 murakıptan 5'inin Halkbank'taki, 3'ünün de Vakıfbank'taki hesapları kontrol ettiği öğrenildi. Murakıplardan, Oktay Çolak, Tolga Sungur, Ali Galip Yüksel, Burçin Kekeci, Raif Ömer Halkbank, Murat Yıldırım, Kenan Sevinç ve Naim Kahveci ise Vakıfbank'taki hesapları gizlice inceledi. 8 murakıbın, işadamları ve siyasilerin hesaplarını açıldığı tarihten itibaren incelemeye aldığı öğrenildi. Köstebeklerin, söz konusu hesaplara Gezi olaylarının başladığı mayıs ayından sonra sık sık girmeleri Paralel Yapı'nın 17 ve 25 Aralık'taki kumpası önceden planladıklarını da gözler önüne seriyor.

ŞİRKET HESAPLARINI DİDİK DİDİK ETMİŞLER?

Aslan İnşaat ve Aslan Yapı (Ali İhsan Arslan)
Betamar (Mahmut Arslan-Osman Şimşek)
Binres İnşaat (Sarıoğlu İnşaat, Mustafa Cemil ve Sevgi Kartal)
Cengiz Enerji, Cengiz İnşaat, Eti Alüminyum (Mehmet Cengiz)
Güryapı İnşaat (Hasan Gürsoy)
Hedef Alliance, Hedef Ecza Deposu, Metronet İletişim (Ethem Sancak ve ailesinin şirketleri)
İnegöl gaz dağıtım, Kalen Enerji, Kalyon İnşaat, Kalyon Yapı Sanayi (Kalyoncu ailesinin şirketleri)
Maslak Otomotiv (Oraka İnşaat, Abdullah Çiftçi)
Medical Park ve Temar Tokat Manyetik Sağlık (Muharrem Usta'nın şirketi)
Pasifik Gayrimenkul (Fatih ve Mehmet Erdoğan)
Samsun Medikal (Haydar Sancak ve Can Deldağ)
Sanport Gayrimenkul (M. Sait, Haydar ve Fuat Sancak)
Uyum Gıda İht. Mad (Şeref Songör)
YDA İnşaat (Hüseyin Arslan)

İHH'NIN HESAPLARINA DA GİRDİLER
Murakıpların
paralel yapının hedefindeki İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) hesaplarına da usulsüzce girerek bilgi dökümü aldığı belirtiliyor. Seçimlerde Fethullah Gülen'e açık destek veren CHP'ye yakınlığıyla bilinen Halkevleri Vakfı'nın hesaplarına girilmesi de dikkat çekti. Paralel köstebeklerin Palmet Mühendislik, CYE Petrol, Şahin Kömür, İsp İnşaat'ın hesaplarını da incelediği belirlendi.

BDDK SÜMEN ALTI EDİYOR
Murakıpların paralel kumpası 10 ay önce BDDK'ya raporlandı. Başbakanlık Teftiş Kurulu da BDDK'dan murakıpları görevden almasını istedi. Ancak geçtiğimiz günlerde görevden ayrılan Mukim Öztekin kendisine gelen raporu sumen altı etti. Başkanvekili Mutalip Ünal da konuyu gündeme taşımadı. Murakıplar halen BDDK'da görev yapıyor. Hatta hesapları inceleyen isimlerden Oktay Çolak, Bank Asya'yı da inceleyen dairenin başında.

Abdurrahman ŞİMŞEK - Dilek GÜNGÖR/SABAH