Diyaliz kardeşliği

Zeynep Kocabaş ve Feciha Doğdu böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girdi. İki kadının eşleri de zaman içinde dostluk kurdu. İki kadının çapraz nakille yüzleri güldü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2014 Güncelleme 18 Aralık 2014, 00:00
Diyaliz kardeşliği

İÇİNDEKİLER

Aksaray'da yaşayan Zeynep Kocabaş'a (48) 13 yıl önce böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Böbrekleri çalışamaz duruma gelince, haftada üç kez diyalize girmeye başladı. Feciha Doğdu'ya (40) ise 2 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. O da haftada 3 gün diyalize girmeye başladı. Yolları diyaliz seanslarında kesişen çift acılarını paylaşıp, dost oldu. İkisi için de tek çare böbrek nakliydi. Eşleri Ramazan Kocabaş ile Baytekin Doğdu'dan alınan örnekler kendilerine uymadı.

ÇAPRAZLAMA UMUDU DOĞDU
Ancak örnekler çapraz nakil için uyumlu çıktı. Ramazan Kocabaş ve Baytekin Doğdu organ nakline onay verince, operasyon için bir dizi tetkik yapıldı. Zeynep Kocabaş'ın 3 damarı tıkalıydı. Memorial Hastanesi'nde Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından hastaya bypass yapıldı. Dörtlü, 8 ay sonra çapraz nakil için aynı hastanede buluştu. Ramazan Kocabaş'tan alınan böbrek Feciha Doğdu'ya, Baytekin Doğdu'dan alınan böbrek ise Zeynep Kocabaş'a nakledildi. Dostluk, böbrek kardeşliğine dönüştü. Nakilden sonra sağlıklarına kavuşan Zeynep Kocabaş ve Feciha Doğdu duygularını "Eşlerimizin böbrekleri bizi hem normal hayata bağladı hem de dostluğumuzu organları ile pekiştirdi" diyerek ifade etti.

Erhan ÖZTÜRK