Cehalet

Vefa Salman beş gün sonra ortaya çıktı, "O ağaçları sökecek alet Türkiye'de yok" dedi. Türkiye'de yüzlerce ağaç taşıma işi yapan Alman firması, Salman'ı yalanladı: Hepsi rahatlıkla taşınabilirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Aralık 2014 Güncelleme 02 Aralık 2014, 02:08
Cehalet

İÇİNDEKİLER

Yalova'da asırlık 223 çınarı gözünü kırpmadan kestiren Belediye Başkanı Vefa Salman, katliamdan beş gün sonra ortaya çıktı. Salman, makamında düzenlediği basın toplantısında, proje kapsamında bölgede 158 toplam ağaçtan 18'inin sökülüp kaldırıldığını, 140'ının ise kesildiğini belirtti.

İLK KEZ AĞAÇ KESİLMİYOR

"Elbetteki ağaçlar kesildiği için mutlu değilim, son derece üzgünüm" diyen Salman, "Bu kararı almak çok zordu. Asla ve asla kolay olmadığını biliyordum. Canım yanarak da içim acıyarak da olsa bu kararı almak zorunda kaldım" ifadesini kullandı. Ağaçların neden kesildiğinin altını iyice doldurması gerektiğini belirten Salman, şöyle devam etti: "Orada insan hayatı söz konusu. Birinci öncelik buydu. Ardından hemen gelen kamu menfaatiydi. Ağaç mı insan hayatı mı dediğiniz zaman ben bin kere, milyon kere, trilyon kere insan hayatı derim. Ağaç kesilir, dikilir ama bir can gidince yerine yenisini koyma şansınız yok. Ben bir kişi için karar aşamasına geldi mi, insanın lehine milyon, trilyon tane de ağaca insan canını tercih etmek durumundayım." Salman ayrıca "İki firmayla Türkiye'de bu işi yapan yazışma yaptık, cevap geldi. 30 santimetre çapının üzerinde ağacı sökecek teknoloji Türkiye'de maalesef yok. Buna uygun alet ve ekipman bulamadık. Evet ağaç kesiliyor. Bu ilk defa olmadı, son da olmayacak. Ama her doğan yeni bebek için bir tane çam ağacı dikilecek. Şu anda bin tane çam ağacı Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde bekliyor. Her yıl 2 bin çam ağacı, yeni doğan bebeklere ulaştıracak" diye konuştu.

YÜZLERCE KEZ YAPILDI

Salman'ın bu açıklamaları ise Alman ağaç taşıma şirketi Opitz International tarafından yalanlandı. Şirket yetkilileri ağaçların kesilmesinin tek yöntem olmadığını ve daha önce Türkiye'de binlerce kez ağaç taşıma projeleri yaptıklarını söyledi. Gerekli ekipmanların kendilerinde olduğunu belirten yetkililer çapı 30 santimden büyük ağaçların da rahatlıkla taşınabileceğini belirtti.

Yalova
Belediye Meclisi Toplantısı'nda, Tonami Meydanı'ndaki köprülü kavşak projesi kapsamında ağaçların kesilmesinin çevreci bir grup tarafından protesto edilmesi sırasında gerginlik yaşandı. Belediye Başkanı Vefa Salman başkanlığında yapılan toplantıda bulunan bir grup çevreci, ellerinde pankartlarla ağaçların kesilmesini protesto etti. Protestocular zabıtalar tarafından karga tulumba dışarı atılırken, eylemcilere biber gazı sıkıldı. Olay üzerine Salman, toplantının oturumunu kapattı. Yalova'da Ali Demirhan isimli avukat ise ağaçların kesilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

AĞAÇ DİYENE BİBERGAZI

Yalova Belediye Meclisi Toplantısı'nda, Tonami Meydanı'ndaki köprülü kavşak projesi kapsamında ağaçların kesilmesinin çevreci bir grup tarafından protesto edilmesi sırasında gerginlik yaşandı. Belediye Başkanı Vefa Salman başkanlığında yapılan toplantıda bulunan bir grup çevreci, ellerinde pankartlarla ağaçların kesilmesini protesto etti. Protestocular zabıtalar tarafından karga tulumba dışarı atılırken, eylemcilere biber gazı sıkıldı. Olay üzerine Salman, toplantının oturumunu kapattı. Yalova'da Ali Demirhan isimli avukat ise ağaçların kesilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.