Patrik'ten Papa öpücüğü

Papa Francis İstanbul'a geldi. Bartholomeos'la birlikte ayin yönetti. Ayin sonunda Bartholomeos, papayı öptü. Bu durum Hıristiyanların 959 yıllık ayrılıklarının bitmesi olarak yorumlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Aralık 2014 Güncelleme 01 Aralık 2014, 01:26
Patrik’ten Papa öpücüğü

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık bir ay önce Papa'nın Türkiye neden geldiğini yazmıştık. Papa Francis seçildikten sonraki ilk ayine 959 sonra Patrik'in de katıldı. İki kilise arasındaki dini ve siyasi sorunları anlatarak, yüz yıllardır ilk kez bu kadar yakınlaştıklarını ve Papa'nın ziyaretinin birleşmeye doğru çok önemli bir adım olacağını söylemiştik. Papa Francis, Patrik Bartholomeos'a ziyaretinde önce yanaktan öpüştüler ve Papa "Beni ve Roma Kilisesi'ni takdis et" dedi.

KÜSKÜNLÜK BİTİYOR
Bunun üzerine Patrik, Papa'yı başından öptü. 1054'te Papa, Roma'dan elçisi Kardinal Humbert'i İstanbul'a yollamıştı. Humbert, Papa'nın Doğu Roma'yı yani bugünkü aforoz ettiğine dair bir fermanı Ayasofya'nın mihrabına bırakmıştı. Bu Katoliklik açısından dinsizlikle suçlanarak cemaat dışına çıkarılma cezası olan ağır aforozdu. Buna karşı Doğu Roma da Batı Roma'yı yani bugünün Vatikan'ını aforoz etmişti. Ortodokslukta aforoz, daha hafif bir ceza, bir anlamda kendi haline bırakıp, kiliseye almama cezasıdır. Papa'nın ayine katılıp, ayini yönetmesi bu aforoz cezasının kaldırıldığını, Batı Roma'nın artık ıslah olduğunun kabul edildiğini gösteriyor. Patrik'in Papa'yı öpmesi de sıradan bir ritüel değil. İncil'deki Romalılar ve Korintliler bölümünde, Hristiyanların kardeş oldukları için birbirlerini "kutsal öpüş"le selamlamaları gerektiği söyleniyor. Bu takdirde Hz. İsa'nın bütün kiliseleriyle selamlaşılıyor. İstanbul da, Vatikan'ı Hz. İsa'nın bir kilisesi ve orasının başının ve inananlarının da kardeş olduğunu söylüyor. "

ERMENİ SINIRI AÇILSA
" İtalya'ya dönen Francis, "Asıl kalbimde olan, Türkiye-Ermenistan sınırı. Keşke o sınır açılsa, o kadar güzel bir şey olur ki. O bölgede, sınırların açılmasını kolaylaştırmayan jeopolitik problemler olduğunu biliyorum, ama bu halklar arasında uzlaşma olması için dua edelim" dedi.

"İNANÇ KARDEŞLİĞİ"
Ayin sonrası patrikhane binasında 20 dakikaya yakın özel bir görüşme gerçekleştiren Papa ve Patrik'in, kiliselerin birleşmesi konusuna değindikleri aktarıldı. Söz konusu baş öpme jestinin ise aynı zamanda, Katolik ve Ortodoks dünyasının yeniden birleşmesi yönündeki en güçlü mesajlardan biri olduğu belirtildi. Katolik yayın organları, bu haberi "Papa ile Patrik arasında birlik öpücüğü." Avvenire: "İnanç ve umut kardeşleri" manşetleri ile dünyaya duyurdu.

BARIŞ GÜVERCİNİ SARIGÜL
Papa Francesco ve Şişli Belediyesi Başkanvekili Emir Sarıgül, Şişli Harbiye'deki Vatikan Konsolosluğu'nun bahçesinde bir araya geldi. Sarıgül ve Papa, barış ve kardeşlik için gökyüzüne beyaz güvercin bıraktı.

BÜYÜK ONUR DUYDUM

Emir Sarıgül, Papa ile buluşmasına ilişkin "Sevgi ile çıktığımız bu yolda, dil farkı, din farkı, mezhep farkı, kültür farkı gözetmeden, hizmet yolculuğumuza devam ediyoruz. Bu felsefe ile Hristiyan dünyasının en önemli temsilcisi Papa hazretleri ile buluşmaktan büyük onur duydum" diye konuştu.

BAŞKANDAN İLK YORUM
Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve Emir Sarıgül arasındaki gerginlik belediye tarafından atılan mesajlara da yansıdı. İnönü ve Şişli Belediyesi'nden gönderilen mesajda Hayri İnönü, Başkan vekili Emir Sarıgül ve Papa'nın St. Espirit Kilisesi'nin avlusunda beyaz güvercinleri uçurarak "dostluk ve barış" mesajı verirken kendisinin de içeride ayini izlediğini belirtti.

TAYFUN ER