Mısır'da kara dönem

Ülkenin demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanı Mursi'ye idam cezası talep eden Mısır'ın darbe yönetimi diktatör Mübarek'i ise göstericileri öldürmek ve yolsuzluktan beraat ettirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Kasım 2014 Güncelleme 30 Kasım 2014, 02:06
Mısır’da kara dönem

İÇİNDEKİLER

Mısır'da tarihin kara lekesi zirveye çıktı. Demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı darbe yapan ABD ve Avrupa'nın uşağı Sisi, mahkemelere de yurt dışından gelen "Mübarek'i serbest bırak" talebini hızla yerine getirdi. Halk ayaklanmasıyla devrilen eski diktatör Hüsnü Mübarek'in yargılandığı davalar arasında en ciddi dosyalar dün karara bağlandı. Başkent Kahire'de görülen davada ülkeyi 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Mübarek, suçlandığı bütün dosyalardan aklandı.

900 KİŞİYİ ÖLDÜRTMÜŞTÜ

Açıklanan karara göre Mübarek'in "göstericilerin öldürülmesi" için emir verme suçlamasıyla yargılandığı davanın reddine hükmedildi. 25 Ocak 2011'de başlayan ve 18 gün süren Mübarek karşıtı gösterilerde bazı kaynaklara göre 800, diğerlerine göre 900 kişi öldürülmüştü. Dünkü davada Mübarek ayrıca hakkındaki yolsuzluk suçlamasından da aklandı. Mahkeme Mübarek'in düşük fiyatla İsrail'e gaz ihraç ederek "yolsuzluk" yaptığı suçlamasıyla yargılandığı davada beraatine karar verdi.

YAZIKLAR OLSUN BU KARARA

Göstericilerin öldürülmesi ve yolsuzluk suçlamalarından aklanan 86 yaşındaki Mübarek, kamu kaynaklarını kötüye kullandığı suçlamasıyla yargılandığı başka bir davada üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mübarek sağlık sorunları nedeniyle cezasını hastanede çekerken, yeni yılın ilk günlerinde de tamamen aklanacağı ifade edildi. Devrik diktatör Hüsnü Mübarek hakkında verilen kararlara binlerce kişi isyan etti. Mahkeme salonun dışında toplanan Mahmud İbrahim Ali, "Yazıklar olsun bu karara" dedi.

MAHKEMENİN HAİNLİĞİ

Hüsnü
Mübarek'in Şubat 2011'de devrilmesinin ardından yapılan seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna Muhammed Mursi oturmuştu. Ancak 3 Temmuz 2013'te yapılan darbenin ardından Mursi hapse atıldı. Darbeci Sisi'nin mahkemeleri Mursi hakkında idam cezası talep etti. Mursi, gizli belgeleri ve istihbarat sırlarını İran'a sızdırmakla suçlandı. Suçların iftira olduğunun kanıtlanmasına rağmen, mahkeme bunları görmezden geldi.