76. hüzün

Bir 10 Kasım daha hasretle uğurlandı. Saat 9'u 5 geçe yürekler birlikte attı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 76. yıldönümünde sevgi, saygı ve özlemle anıldı. Türk Yıldızları ise Anıtkabir üzerinde uçarak semaya kalp yaptı. O yürek tüm Türkiye'yi anlattı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Kasım 2014 Güncelleme 11 Kasım 2014, 01:35
76. hüzün

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin kalbi dün birlikte attı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 76. yıldönümünde özlemle anıldı. Edirne'den Kars'a kadar herkes, Ata'sı için ağladı. Saat 9'u 5'e 77 milyon Atatürk için ayağa kalktı, onun ve şehitlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Törenlerin kalbi ise Atatürk'ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir'di. Atatürk'ün ölümünün 76. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında devlet zirvesi saygı duruşunda bulundu.

YÜZBİNLER ANITKABİR'E AKTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ay Yıldızlı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi, Gazi Mustafa Kemal'in mozolesine bıraktı. Erdoğan ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Misak-ı Milli Kulesi'nden protokolün çıkışında ise hem tarihi hem de görsel olarak bir ilk yaşandı. Türkiye'nin dünya çapındaki gururu olan Türk Yıldızları, Anıtkabir üzerinden uçarak kalp işareti yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve protokol, Türk Yıldızları'nın bu unutulmaz gösterisini büyük bir dikkatle izledi. Devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı. Binler kırmızı-beyaz olup Ataları'na aktı. Türkiye Atatürk'ü anarken, İstanbul ve Şanlıurfa'da iki ilginç olay yaşandı.



POLİS SAYGI DURUŞUNU EYLEM SANDI

İstanbul Esenyurt'ta görev yapan bir polis, saat 9'u 5 geçe merkeze "otoyolda eylem " bildiriminde bulundu. Polis, merkeze hitaben yaptığı telsiz konuşmasında, "Yolun ortasında aracını durduran bir kişi eylem yapıyor" dedi. Sürücüyü "eylemci", otomobilinden inip saygı duruşunda bulunmasını da "eylem" zanneden polisi merkez düzeltti. Polis merkezi, bu kişinin yaptığının "Günün anlamına uygun bir hareket" olduğunu belirtti. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç de yine panoyla gündeme geldi. Güvenç, "10 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun" şeklinde ışıklı pano hazırladı. Yazı kısa sürede müdahale edilerek kaldırıldı.



HATIRASINA HAKSIZLIK YAPTILAR

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Ankara Ticaret Odası Congresium'da bir anma töreni düzenlendi. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Gazi Mustafa Kemal, maalesef herkesin kendi çıkarına, kendi ideolojisine, kendi dünya görüşüne göre şekillendirdiği bir tarihi figüre dönüştürülmek istendi. Herkesin şahsi arzu ve beklentilerine göre Atatürk yoktur. Atatürk istismarı ile milli iradeyi baskı altında tutma, hatırası adına talihsizliktir. İdari maslahatını, statükonun değişime direncini istismar vasıtası yapmak Atatürk'e açık bir haksızlıktır. Ne Gazi Mustafa Kemal ne de Türkiye Cumhuriyeti köksüz değildir. Onun ilhamı ve kuvveti milletiydi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk'ün mozolesine çiçek bıraktıktan sonra Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Erdoğan, şunları yazdı: "Vefatının 76. yıldönümünde Cumhuriyetimizin banisi, ilk cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal'i bir kez daha derin bir hürmetle yad ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal ve yol arkadaşlarının işaret ettikleri, hayatları boyunca da ulaşmak için azimle mücadele verdikleri hedeflere millet olarak her zamankinden daha yakınız. Ruhunuz şad olsun."



MİLLET ATA'YA DURDU

Dün saat 9'u 5 geçe Türkiye'de hayat adeta durdu. Edirne'den Kars'a kadar herkes , Anıtkabir'e koştu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerin ruhuna dualar okundu.