5 dev reform

Başbakan Davutoğlu, güvenlik alanında köklü değişiklerin de yer aldığı İç Güvenlik Reformu paketini açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ekim 2014 Güncelleme 22 Ekim 2014, 01:54
5 dev reform

İÇİNDEKİLER

* Ehliyet ile pasaportları Emniyet değil Nüfus ve Vatandaşlık İdaresi verecek. Bu birçok konuda rahatlığa neden olacak. Artık sıra beklemek de tarih olacak.

* Vatandaşların doğum, ölüm, boşanma işlerindeki prosedürler kısalacak. Bu bildirimleri yapmak için vatandaşların bizzat Nüfus İdaresi'ne gitme zorunluluğu ortadan kaldırılıyor.

* İSİM değişiklikleri için artık mahkeme kararı gerekmeyecek. İsteyen herkes ismini veya soy ismini tek bir dilekçeyle değiştirebilecek. Vatandaşların nüfus kayıt ve ikametgah belgelerinin muhtarlıklar yerine, internet üzerinden, e-devlet sisteminden almalarının önü de açılacak.

ARTIK MOLOTOF ATAN YANDI
* Daha önce polis savcının talimatıyla gözaltına alabiliyordu. Polis kendisine verilecek olan bu yetkiyi kullanırken Cumhuriyet Savcısı'na ve en üst mülki amirine bilgi verecek. Savcı gerek görürse, bunu 48 saat uzatabilecek.

* Yasalarda muğlak olan birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olan terör örgütlerinin eylemlerde en çok kullandığı molotof kokteyle yeni tanım yapılıyor. Bundan böyle molotof kokteyl silahlı saldırı silah sayılacak.

* İzinli gösterilere müdahale eden, saldırıda bulunan gruplar engellenecek. Şiddete dönüştüren her türlü eylem ise suç sayılacak. Yeni düzenleme ile artık gösterilerde, yüzünü kapatmak suç sayılacak. Gösteri alanına silahla girilmesine izin verilmeyecek. Gösteri alanına silahla girdiği saptananlara verilen ceza arttırılacak.

Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

BONZAİ SATANLARA AĞIR CEZA
* Toplumsal olaylarda verilen zararlar, suçluya rücu edilecek. Bu rücu zaman aşımına tabi olmayacak. Af konusunda bile bu durum kapsam dışında bırakılacak.

* Facebook, Twitter veya başka sosyal medyada şiddet çağrısı yapanlar ve nefret söylemi yayan yayınlara ceza verilecek.

* Bonzai tıpkı eroin gibi uyuşturucu kapsamına alınacak. Uyuşturucu imal ve satışı suçu, terör suçları kapsamına alınacak.

*
Engelli hasta, yaşlılar için ifadelerini evlerinde vermelerinin önü açılacak. Karakola ya da mahkemeye gelmelerine gerek kalmayacak.

* Kolluk kuvvetlerinin kendilerine verilen yetkiyi kötüye kullanıp kullanmadıkları TBMM'de kurulacak olan Kolluk Gözetim Komisyonu tarafından denetlenecek. Bu komisyona birçok kesim üye verecek.

* Özgürlüklerin korunması ve güvenlikle ilgili her alanı kapsayan düzenlemeler, ilgili bakanlıklar ve Bakanlar Kurulu tarafından tamamlanarak TBMM'ye sunulacak. TBMM gündeminde bekleyen düzenlemeler de hızlandırılarak bir an önce halkın güvenliközgürlük uyumu içinde haklarının korunması garanti altına alınacak.

JANDARMADA DEĞİŞİKLİK
* Mevcut sistemde atamaların Yüksek Askeri Şura tarafından yapıldığı Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda sistem değiştiriliyor. Jandarma ve Sahil Güvenlik'te atamaları İçişleri Bakanlığı yapacak. Jandarmanın mevcut üniforması değişecek. Jandarmanın kıyafetini İçişleri Bakanlığı belirleyecek.