Ciğerli hoca

Yüksek kolesterol nedeniyle karaciğeri iflas eden 19 yaşındaki Naciye'nin imdadına beden öğretmeni Orhan Dereli yetişti. Genç kız kendisine karaciğerini veren öğretmenini mahcup etmedi. TIP fakültesini kazandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2014 Güncelleme 11 Ekim 2014, 00:00
Ciğerli hoca

İÇİNDEKİLER

Hayatını tehdit eden yüksek kolesterol yüzünden karaciğer nakli olmak zorunda kalan Naciye Dereli (19), artık bir doktor adayı. Karaman'da yaşayan Naciye Dereli, kötü kolesterol denilen LDL değerinin normalden çok yüksek olması nedeniyle küçük yaşta hastanelerle tanıştı. Naciye'ye 6-7 yaşlarındayken "Hiperkolesterolemi" tanısı koyuldu. Çocukluk yaşlarında 100-110 aralığında olması gereken LDL düzeyi binlere ulaştı. Naciye'nin bu durumuna karaciğerindeki bir protein eksiğinin yol açtığı saptandı. Yüksek kolesterolün, özellikle kalp damarlarının çevresinde plaklar oluşturarak erken dönemde kalp damarlarının tıkanmasına neden olması yüzünden hayatı tehdit altında olan genç kız ve ailesi yıllarca bu derde çare aradı.

ÖĞRETMENİ HAYAT VERDİ
Naciye 15 günde bir hastaneye giderek kanının temizlendiği plazmaferez cihazına bağlandı. Hastalıktan karaciğerinin değişmesiyle kurtulabileceği söylendi. Karaciğer nakli önerildi. Ancak, Naciye'nin rahatsızlığının genetik olması önüne büyük engel olarak çıktı. Naciye'ye anne, baba ve ablasının yanı sıra çok yakın akrabalarının bağışlayıcı olamayacağı bildirildi. Naciye'ye öğrencisi olduğu okulun Beden Eğitimi Öğretmeni, aynı zamanda uzaktan akrabası olan Orhan Dereli gönüllü oldu.

HASTA YATAĞINDA DERS
Yapılan tetkikler sonucu Orhan Dereli'nin donör olmasında engel bulunmadığı belirlendi. Naciye ile öğretmeni nakil için ameliyat masasına yattı. Başarılı geçen nakil sonrasında hızla iyileşen öğretmen Dereli ile öğrencisi Naciye taburcu edildi. Nakil için yattığı hastanede üniversite sınavlarına hazırlandı. Azmin zaferi olarak 2014 üniversite sınavında Denizli Pamukkale Tıp Fakültesi'ni kazandı. Hayalleri gerçek oldu.