"Bu Gülen'in yargısı değil, Türk yargısıdır"

Bakan Bozdağ, Gülen'in iadesi için MİT ve CIA'nın birlikte çalışacağını söyledi. Hâkim ve savcılara zam müjdesi de veren Bozdağ "Bu, Gülen'in yargısı değil, Türk yargısıdır" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Eylül 2014 Güncelleme 10 Eylül 2014, 01:50
Bu Gülen’in yargısı değil, Türk yargısıdır

İÇİNDEKİLER

Bozdağ, yargı muhabirleriyle düzenlediği kahvaltılı toplantıda hakim - savcıların özlük haklarını iyileştirmeye yönelik olarak hazırlanan ve bugün TBMM'ye yasa teklifi olarak sunulacak taslağı açıkladı. Taslağa göre tüm hakim ve savcıların maaşlarında seyyanen bin 155 TL artış yapılacak. Mesleğe yeni başlayan hakim - savcının maaşı 5 bin 141 TL'ye yükselecek. Taslağa göre, 14 Şubat 2005'ten 1 Eylül 2013'e kadar olan eylem ve kararlarından dolayı "uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesi" cezası alan ve sayıları bin 300'ü bulan hakim - savcıların cezaları affedilecek, soruşturmaları da kapatılacak. Sayılarının yaklaşık 200 olduğu bilinen ve "derece yükselmesi ile yer değiştirme" cezası alan hakim - savcılar, 60 gün içinde HSYK'ya başvurarak durumlarının yeniden değerlendirilmesini isteyebilecek.

'GÜLEN'in YARGISI DEĞİL'
Bozdağ, 12 Ekim'de yapılacak HSYK seçimlerini değerlendirirken de yargıdaki paralel yapılanmaya işaret etti. "Biz hukuk devletiysek yapılacak şey çok açık. Başka yerlerden emir alan bürokratı devletin içinde tutarsanız ihanet etmiş olursunuz" dedi. "Bu yargı, Fethullah Gülen'in yargısı değildir, Türk yargısıdır. Türk yargısının böyle bir duruma getirilmesine asla müsaade etmeyiz. Yargının hiçbir cemaatin, tarikatın, grubun, ideolojinin, partinin yargısı olmasına izin vermeyeceğiz... Türk yargısının, Fethullah Gülen'in yargısı, hakim savcıların Gülen'in hakim - savcıları gibi algılanmasına asla müsaade edilmeyecektir. Hakim - savcıların HSYK seçimlerini de böyle değerlendireceğine inanıyorum" diye ekledi.

GÜLEN'İN İADE SÜRECİ

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile Gülen'in iadesine ilişkin görüşmesinin doğal olduğunu belirterek, "Obama da Amerika'nın güvenliğini tehdit eden bir konu olduğu zaman Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşüyor. Bu uluslararası hukukun gereğidir. Türkiye de bu açıdan ülkesi için bir güvenlik sorunu gördüğü konuda Sayın Obama'dan yardım istemiştir. Bu konuda MİT ile CIA'nın ortak bir çalışması ve zannedersem orada bir bilgi alışverişi olacaktır" dedi.

Kılıç'a: Paralel yargıyı benden daha iyi biliyorlar
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı Haşim Kılıç'ın, kendilerine mahkeme personeli hakkında imzasız ve isimsiz ihbarlar geldiği ancak bunları dikkate almadıkları yönündeki açıklamasını da değerlendirdi. Bozdağ, "Benden iyi biliyorlar. Paralel yapının aleyhine Anayasa Mahkemesi'nden kim konuşursa gönderiyorsunuz. Onları gönderirken bilgi - belge mi vardı?" diye eleştirdi.

CHP'DEN ZAM ELEŞTİRİSİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakim ve savcılara zam kararını "Eğer bir hakim ve savcı, iktidar kendisine mali olanaklar sağladı diye iktidarın lehine karar verecekse o gerçek anlamda hakim ve savcı değildir. Bunun adı siyasal rüşvettir" sözleriyle eleştirdi.