Avukatların 'şeytani' planı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2014 Güncelleme 30 Temmuz 2014, 01:59
Avukatların ’şeytani’ planı

İÇİNDEKİLER

Paralel polislerin "casusluk" ve "yasadışı dinleme" soruşturması kapsamında adliyeye sevkleri sırasında yaşanan kargaşanın altından 3 avukatın şeytani planı çıktı.

İFADELERİ EZBERLETİYORLAR

Şüphelilerin adliyeye sevk edilmesinden beri, uydurma gerekçelerle soruşturmayı tıkamaya çalışan, hatta "ifadeleri alan savcının dinleme talimatlarının altında imzası var" yalanıyla kara propaganda yapan, başını Ömer Turanlı'nın çektiği üçlü avukat çetesi herkese "pes" dedirtti. Adliye kaynaklarından alınan bilgiye göre, üçlü avukat çetesinin, şüphelilerin tümüne nezarethanede ifade ezberlettiği, ezberletilen ifadelerin dışında ifade vermemeleri konusunda kendilerine tehditler savurduğu öğrenildi. "Adliyede sorgu işkencesi" şeklinde yapıya yakın medya kuruluşlarına haber yaptırdığı belirlenen üç avukat Ömer Turanlı, Kemal Şimşek ve Murat Akkoç'un sorgu sürecini yavaşlatmak için geç geldiği, usul tartışmaları çıkararak sorguları uzattığı ve casuslukla ilgili sorulan sorulara cevap vermeyip şüphelilere de verdirtmedikleri kaydedildi. Sorguların ardından haklarında yasal takip başlatılacak 3 avukat, ilk gün de "Gözaltı süresi doldu, yasal olarak serbest kalmaları gerek" diyerek şüphelileri adliyeden firara teşvik etmişti. Dünkü sorgularda da aynı manzara yaşandı. Hâkim İslam Çiçek'in, sabah 09.00'da ifade alma işlemine başlanacağını açıklamasına rağmen dün sorguya, sıradaki şüphelilerin avukatları gelmediği için 11.45'te başlanabildi. Sonrasında da avukatların usul tartışmalarıyla süreç tıkandı. Sorguyu terk eden avukatların yerine baro da avukat yollamayınca hiç ifade alınamadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da aralarında olduğu binlerce kişiyi dinleyen polislerin sorgularını geciktirmedeki asıl hedefi hakim İsmal Çiçek'i değiştirmek. Amaç sorguyu yeniden başlatmak ve kamuoyuna işlerin yürümediğine, soruşturmanın tıkandığına dair mesaj vermek. Paralel yapı bu süreç içerisinde ajitasyon çalışmalarına hız verip telekulakçı oldukları somut delillere dayanan polislerin masum oldukları yönünde kamuoyuna algı operasyonu yapacak. Yine Asliye Ceza Hakimliği'nden yeni bir hakim atanacak olsa da sorgular başa alınacağı için kamuoyuna "zorlama soruşturma yapılıyor" imajı verilecek. Şüpheli avukatlarının her türlü sindirme girişimine karşı öz veri ile çalışıp bayram tatili demeden geceli gündüzlü mesai yapan Çiçek'in sorguları tamamlayacak olması önemli. Günlerdir dosyanın ayrıntılarına hakim olan İslam Çiçek'in sağlıklı bir karar verebileceği belirtiliyor.


Ferit ZENGİN- Orhan YURTSEVER - Fatih ULAŞ - Nazif KARAMAN /SABAH