Facia geliyorum dedi

Soma'da 301 işçinin ölümüne neden olan yangının "Geliyorum" dediği ortaya çıktı. Faciadan 1 gün ve 2 gün önce ocağın alevlere teslim olduğu ancak üretime ara verilmediği kameralara yansıdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Temmuz 2014 Güncelleme 07 Temmuz 2014, 00:00
Facia geliyorum dedi

İÇİNDEKİLER

Tarihler 13 Mayıs'ı gösterdiğinde Soma'dan Türkiye'yi yakan acı bir haber geldi. Soma Madencilik'e ait ocakta çıkan yangında 301 işçi can verdi. Faciada ihmali olan 8 kişi tutuklandı.

DUMANLAR YÜKSELDİ
Facianın ardından başlatılan soruşturmada, ocaklarda bulunan kamera kayıtlarının depolandığı bilgisayarlara el konuldu. Bilgisayar kayıtları, savcılık kararıyla incelenmek üzere polis kriminal laboratuvarına gönderildi. Kriminal uzmanlar, 27 Nisan-18 Mayıs tarihleri arasındaki 16 kameraya ait görüntüler incelendi. Kayıtlara göre, faciadan 2 gün önce, yani 11 Mayıs'ta, saat 07.25 sıralarında ocakta yangın çıktı. Bazı işçiler baygınlık geçirirken, bazıları da bitkin halde bantlardan destek alıp güçlükle ayakta durabildi. Ancak madende üretim faaliyeti devam etti. Faciadan 1 gün önce saat 06.00 sıralarında ise ocaktan yine dumanlar yükseldi. Çoğu işçinin baygınlık geçirmesine rağmen üretime yine ara verilmedi.

RAPOR SAVCILIKTA
Facianın meydana geldiği 13 Mayıs'ta ise kameralara can pazarı görüntüleri yansıdı. Kamera kayıtlarını inceleyen uzmanların hazarladığı rapor, savcılığa gönderildi. Cumhuriyet Savcısı'nın soruşturma dosyasına giren kamera kayıtları, şirket yetkililerinin düzenlediği ve madende her şeyi normal gösteren Yeraltı Sabit Cihazlar Gaz Ölçüm Rapor Defteri ile Gaz Ölçüm Kayıt Defteri'ndeki verileri de çürütmüş oldu.