Tropik kabus

Türkiye, son birkaç günde yaşanan doğal afetlerle şaşkına döndü; uzmanlardan 'alışın' uyarısı geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Haziran 2014 Güncelleme 21 Haziran 2014, 01:01
Tropik kabus

İÇİNDEKİLER

Haziran yağmurlarına bir de hortum eklendi. Tuzla'da ortaya çıkan hortum evlerin çatılarını uçurdu, ağaçları köklerinden söktü, tekneleri batırdı. İlçede korku dolu saatler yaşanırken, İstanbul ve çevresindeki diğer illerde yağmur doluya çevirdi.

DAHA ŞİDDETLİ OLACAK
Ceviz büyüklüğündeki dolu herkesi şaşırttı. Bir vatandaşın dolu yüzünden yarılan başına 4 dikiş atıldı. Asıl kabusun geride olduğu haberi ise meteoroloji uzmanlarından geldi. Uzmanlar, "Türkiye artık yarı tropik iklime döndü. Hortuma da, doluya da, aşırı sıcaklara da alışın" uyarısında bulundu. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, "Türkiye küresel ısınmadan dolayı iklim değişikliğine girdi. Dünyanın ortalama sıcaklık artışı 2 dereceyi bulunca Türkiye de artık yarı tropik bir iklime döndü. Yaz aylarında yaşanan yağmur ve hortumlar olağan hale gelecek. Hortumların şiddeti artmaya başladı" dedi. Hortumların İstanbul'un her yerinde olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Şen, önümüzdeki hafta aşırı sıcaklar yaşanacağını belirtti.

KOMŞUDA SEL CAN ALDI
İstanbul'un yanı sıra başta Edirne, Samsun ve Bolu olmak üzere birçok ilde etkili olan yağışlar maddi zarara yol açtı. Edirne'de taşan Tunca nehri tarihi Kırkpınar güreşlerini de tehdit etti. Öte yandan komşumuz Bulgaristan'da ise sel can aldı. Adeta tufanı yaşayan Varna ve Dobriç kentinde sele kapılan 2'si çocuk 12 kişi boğuldu. Yüzlerce ev kullanılamaz hale geldi. Milyonlarca liralık hasar oluştu. Ülkede hayatını kaybedenler için Pazartesi günü ulusal yas ilan edildi.

HORTUMLAR 4 YILDA ARTTI
Atmosferdeki ani basınç değişikliği ile sıcak havanın girdap şeklinde yukarı çıkmasıyla meydana gelen hortum, düz alanlarda oluşuyor. Türkiye'de hortum en çok Antalya, Mersin ve Hatay'da görülüyor. Ocak, Eylül, Haziran ve Aralık'ta oluşuyor. 2000 yılından sonra ise hortum sayısında önemli bir artış yaşandığı belirtiliyor.