Anfide paralel propaganda

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mayıs 2014 Güncelleme 29 Mayıs 2014, 00:00
Anfide paralel propaganda

İÇİNDEKİLER

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde ders veren bir doçentin Gülen grubu lehine lobi faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıktı. Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Zeytin, "Kamuoyu, kamu diplomasisi ve lobicilik" dersinde paralel yapının propagandasını yaptı. Nişantaşı Kampusu'ndaki İletişim Fakültesi 3. sınıf öğrencilerine hazırladığı öğrenci notlarında özellikle Gülen Grubu ile dinler arası diyalog konularına ayrı ayrı başlık altında yer verdiği görüldü.

YASAKLıLARI ANLATMADI

Kamu diplomasisini kısaca anlatan Zeytin kamu diplomasisine örnek olarak ise Gülen grubunu gösterdi. Yrd. Doç. Zeytin ders notlarında Gülen hareketini; başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren bir sivil toplum hareketi olarak tanımladı. Hareketin okul, dershane, üniversite gibi eğitim kurumlarının yanı sıra çeşitli vakıf ve dernekleri ile ticari faaliyet gösteren basın yayın kuruluşları, hastaneleri ve finans kurumlarının varlığına dikkat çekti. Ayrıca fakirlikle mücadele konusunda çalışmalar yaptığını da anlattı. Bir kamu diplomasisi örneği olarak Türkçe Olimpiyatları'nı gösteren Halil İbrahim Zeytin bunun yanı sıra Fethullah Gülen'in 1970'lerde başladığı eğitim faaliyetlerinde hedefine yaklaştığını vurguladı. İran, Suriye, Suudi Arabistan gibi birkaç ülkeye henüz girilemediğini Fethullah Gülen'in ağzından anlatan Zeytin, cemaat okullarının birçok ülkede yasaklanarak kapatılmasına ise hiç değinmedi. Zeytin, Gülen'in 1996'da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile sıcak bir ortamda görüşerek dinler arası diyaloğu başlattığını savundu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olan ve 2006'da Marmara İletişim Fakütesi'ne geçen Zeytin burada Araştırma Yöntemleri Anabilim dalı başkanlığı yaptı. Aynı zamanda Yeditepe ve Kadir Has Üniversiteleri'nde de ders veriyor.

ÜNİVERSİTEDEN ATILMIŞTI
Zeytin hakkında Marmara Üniversitesi'nde derslere gelmediği için tutanak tutulmuştu. Hazırlanan tutanak YÖK'e gönderildi. YÖK yaptığı incelemenin ardından Halil İbrahim Zeytin'in okul ile ilişkisi kesildi. Okuldan atılan Zeytin geri dönmek amacıyla idare mahkemesine dava açtı. Aldığı raporu mahkemeye sunan Zeytin idare mahkemesi tarafından haklı bulunarak okula geri döndü.

NAZİF KARAMAN/SABAH