Ya sınırdışı ya iade

Başbakan Erdoğan, Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili ilk kez net açıklama yaptı. Bu konuda hukuki sürecin başlayacağını açıkladı. Gülen'in ise "Sığınma" için daha önce başvurduğu ülkelerle temasa geçtiği öğrenildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Nisan 2014 Güncelleme 30 Nisan 2014, 01:37
Ya sınırdışı ya iade

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin ardından yabancı basın olarak ilk kez PBS kanalında Charlie Rose'a konuştu. ABD'nin Fethullah Gülen'i iade etmesine dair beklentisini de ilk kez açıkça söyledi. Erdoğan, "Aslında problem 2010 Anayasa referandumundan sonra başladı. Orada bir güç ele geçirme olayı vardı. Yani emniyetle, güvenlikle öbür tarafta yargı arasında o dayanışmayı sağlamaya yönelik bir adımdı" dedi.

SIZMAYA ÇALIŞTILAR
Erdoğan, ilk önce MİT Müsteşarı'nı hedef aldıklarını belirtti. Ardından şunları söyledi: "Birçok değişik organizasyona sızmaya çalıştıklarının farkındaydık ama nihai kötü niyetlerinin farkında değildik. Sonra bunu hissettik. Önlemlerimizi almaya başladık. 17 Aralık, 25 Aralık... Bunlar son, işin bir darbe girişimine dönüştüğü dönemdi. Bir darbe girişimiydi. Sivil darbe. Bunu yaptılar. Eğer ben yurt dışından gelişimde tüm bu olanlara karşı sessiz kalmış olsaydım, olay çok farklı yerlere gidebilirdi. Benim ofisime böcek yerleştirmişler. Bakanları dinlemişler. Bunları dinleyen insanların vatanseverliğinden bahsedebilir misiniz. Bunu örgüt olarak görüyorum. Bizim model ortağımızdan beklentilerimiz var."

ABD SINIRDIŞI ETMELİ
Erdoğan, "Ne bekliyorsunuz" sorusu üzerine "Bunları sınırdışı etmesini. Ben Amerika'nın kendi güvenliğini tehdit eden birileri olunca ne yaparsam, stratejik ortağımız da bizim ulusal güvenliğimizi ilgilendiren bir konuda onu yapmalı" dedi. Erdoğan, "ABD Fethullah Gülen'i iade edecek midir?" sorusu üzerine, "Ümit ediyorum. En azından sınırdışı etmeliler" cevabını verdi. Erdoğan, dün gazetecilerin "Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili hukuki süreç başlayacak mı" sorusunu ise "Başlayacak" diye cevapladı. Bu yöndeki hazırlıkların Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütüleceği öğrenildi.

ALTINDA KALIR

Erdoğan, Kılıç'ın sözleriyle ilgili de "Biz Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara uyarız ama eleştirimizi de yaparız. Öyle kararlar veriyorlar ki hukuki değil, politik. Herkese ders verdi! Benim üzülerek dinlediğim bir konuşmaydı. Sayın Başkan o konuşmanın altından ömrü boyunca kurtulamayacak" dedi.

PENSİLVANYA'DA PANİK HAVASI
Türkiye'nin Gülen'in iadesi için hukuki süreç başlatması, Pensilvanya'da paniğe sebep oldu. Gülen'in daha önce "Sınırdışı edilirse" gitmeyi düşündüğü Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya için yeniden girişimlerde bulunduğu iddia edildi.

ANKET, 'ERDOĞAN' DEDİ
MAK Danışmanlık ve Araştırma Şirketi'nin yaptığı "Köşk" anketi çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Ankete göre AK Parti seçmeninin yüzde 70'i Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Çankaya Köşkü'nde görmek istiyor. Cumhurbaşkanı adayı arayışını sürdüren CHP'de seçmen, tercihini yüzde 19'la Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yana kullanırken MHP seçmeni yüzde 34'ü Meral Akşener'in adaylığını destekliyor. Türkiye genelinde 31 büyükşehir ve 14 ilde 10 bin 440 kişiyle yüz yüze yapılan ankette Deniz Baykal'a destek yüzde 18 çıktı. Baykal'ı yüzde 16 ile Yılmaz Büyükerşen ve yüzde 15'le de İlker Başbuğ izledi. CHP seçmeni yüzde 10'la Mansur Yavaş'ı tercih ederken Sarıgül'ü isteyenler yüzde 8'de kald

KENDİNİ RAHİP SANIYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'a sert yanıtlar verdi. Erdoğan, önceki gün Alman Cumhurbaşkanı'nın kendisiyle konuştuğu şeylerden sonra ODTÜ'ye gidip, garip garip şeyler anlattığını kaydederken "Kendisine yalan yanlış neler öğretilmiş, anlatılmışsa onları ifade etti" dedi. Erdoğan, Gauck'un açıklamalarıyla ilgili şöyle konuştu:

DUYDUKLARINI ANLATIYOR
Almanya'da Ali'siz Alevilik denilen bir olay var, yani ateist bir anlayışın, zihniyetin, Alevilik kisvesi altında ve kendilerinin de desteklediği bir yapı var. Sen bu yapıyı Alevilik olarak bize yansıtıyorsun. Türkiye'de siz hiçbir Alevi'ye, 'Sen Müslüman değilsin' diyemezsin. Dediğin anda seni tersler. Ama Almanya'daki küçük bir grup var. Bu grubu Almanlar destekliyor, onların diliyle gelip burada konuşuyorlar. Bu yakışmaz. Hele hele bir devlet adamına, devlet adamlığına bu yakışmaz. Kendisiyle 2 saat başbaşa görüştük, beraber yemek yedik. Kendisine somut örnekler verdik. En son kendisine, 'ülkemizin içişlerine karışılmasına asla tahammül edemeyiz' dedik. Sadece onu orada kullandı; ne dedi? Yani 'Bu içişlerinize karışmak gibi anlaşılmasın ama...' Biz ama ile çok çektik.

8 TÜRK'ÜN HESABINI VER
Onun için bizim ama ile uğraşacak halimiz yok. Onun için devlet adamlığının gereği neyse, onu yapmak lazım. Herhalde hala kendisini rahip zannediyor. Çünkü rahipti bir zamanlar. O anlayışta bakıyor. Olmaz. Bunlar çirkin şeyler, çirkin gelişmeler. Almanya'da 8 vatandaşımız öldürülüyor. Bunun hesabını veremeyenler gelmiş bize akıl veriyor. Sen o aklı kendine sakla. Vatandaşlarımızın evi yakılıyor. Sen bunun hesabını soramıyorsun. Bize akıl veremezsin.

GÜL DE ÇIKIŞTI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dün Gauck'u eleştirdi. Gül, "AB müzakereleri konusunda bazı çelişkiler görüyoruz. Geçici olumsuzlukları tenkit eden dostlarımızın Türkiye ile yargı, temel haklar, özgürlükler fasıllarının açılmasına müsaade etmemelerini büyük bir çelişki olarak görüyorum" dedi.

AĞZINDAKİ BAKLAYI ÇIKARDI
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye ziyaretinin son gününde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Beykoz'daki Türk- Alman Üniversitesi'nin resmi açılışını yaptı ve Ayasofya Müzesi'ni gezdi. Gauck, geldiği andan itibaren hükümeti eleştiren konuşmalarına dün de devam etti. Gauck, üçüncü havalimanı sorusu üzerine "Demokratik toplumlarda kamuoyu istemiyorsa, devlet buna rağmen havalimanı yapmak için uğraşmaz" dedi.

Türkiye'ye demokrasi dersi vermeye çalışan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ülkesinde Naziler tarafından öldürülen 8 Türk vatandaşının yakınlarını Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etmeyi reddetmişti.