Işığın askerleri

DER SPIEGEL, Almanya'daki Gülen hareketini mercek altına aldı: Cemaat yüzlerce okul ve kursla paralel yapı oluşturdu. Işık Evleri'nde kalan öğrenciler ise 'hizmete' itaat etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Şubat 2014 Güncelleme 03 Şubat 2014, 01:43
Işığın askerleri

İÇİNDEKİLER

Almanya'nın önde gelen haber dergisi Der Spiegel, Fethullah Gülen'in Almanya'daki okul ve kurslarını konu alan bir analiz yayınladı. Haberde, Gülen'in Almanya'da yüzlerce kurs ve okul işlettiğine dikkat çekildi. Çok sayıda velinin, bu okullarda beyin yıkandığını belirterek şikayetçi olduğuna yer verildi.

8 MİLYON TARAFTAR
Ayrıca Gülen hareketine bağlı olmayan bazı okullarda da cemaatin yayınlarının ve eğitim videolarının kullanıldığı iddia edildi. Cemaatin okul ve kurslar aracılığıyla "paralel bir yapı" oluşturduğu belirtildi. Anayasayı Koruma Örgütü'nün Gülen hareketi konusunda İçişleri Bakanlığı'nı uyardığı kaydedildi. Der Spiegel, "Işık Evleri" olarak bilinen cemaate bağlı öğrenci evlerini de mercek altına aldı. Sadece Berlin'de 20'nin üzerinde Işık Evi olduğu, öğrencilerden hizmet karşılığı cemaatin kural ve ilkelerine uymaları istendiği ifade edildi. Yazıda Gülen'in 8 milyon taraftarı olduğu, bir bankası, bir sigorta şirketi, medya kuruluşları, hastane ve 140 ülkede faaliyet gösteren okullara sahip olduğu da kaydedildi.

ALMANYA'DA 50 OKULU VAR
Almanya'da Pazar günleri yayınlanan "Welt am Sonntag" gazetesi, Gülen hareketinin Almanya'da güçlü bir ağının olduğuna dikkat çekti. Gazete, Gülen hareketinin Almanya'da 50 özel okulunun ve 300 Işık Evi'nin bulunduğuna dikkat çekti. Bir sayfalık geniş haber analizde, Başbakan Erdoğan'ın, "devlet içinde devlet" sözünden alıntı yapıldı.