Son kez bedelli

Numan Kurtulmuş bedelli askerlik için umut ışığı verdi: Bakaya durumunda olanların cezai işleme tabi tutulması ile bedelli sesleri yeniden gelmeye başladı. Son bir sefer için bedelli çıkabilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2013 Güncelleme 26 Kasım 2013, 00:53
Son kez bedelli

İÇİNDEKİLER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş dün akşam katıldığı bir televizyon programında bedelli askerlik ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Bir önceki bedellide yaşın ve ücretin yüksek olması sebebiyle beklentiler karşılanmadı. Askerliğin 12 aya düşmesi ve bakaya durumunda olanların cezai işleme tabi tutulması ile de yeniden bedelli askerlik sesleri gelmeye başladı" diyen Kurtulmuş, kaçak duruma düşmüş 400 bin kişi için bir çözüm arayacaklarını söyledi.

GENELKURMAY'IN KARARI
Numan Kurtulmuş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Kaçak durumunda 400 bin kişi var. Yeni tasarıya göre ceza alacaklar. "GBT'lerde aranmak istemiyorum. Bedelli askerlik istiyoruz" diyen ciddi bir kesim var. Makul yaş ve tutarda çözüm bekleyen milyonlar var. Bedelli askerliğin nasıl ve ne zaman olacağına Genelkurmay karar verir. Hükümet bunu bir siyasi kararlılıkla gündeme getirecek. Bu istişareler zaman zaman yapılıyor.

PROFESYONEL ORDU GELİYOR
Sık sık bedeli askerliği konuşmaktan ziyade askerlik sisteminde bir revizyona gitmek gerekli. O da üstün savunma kabiliyeti olan uzman ordunun olması. Geri kalan gençler için de kısa bir askerlik yeterli. Böyle bir düzenlemeye doğru gidiyoruz. Bugün kaçak durumuna düşmüş 400 bin gencimizden bahsediyoruz. Bunlarla ilgili de belki bir sefer olmak üzere son kez bedelli askerlik uygulaması olabilir. Bu teknik bir meseledir. Bu talebi de ortaya koyacak olan Genelkurmay Başkanlığı'dır. Ama bir revizyona gitmeden bedelliyi konuşursak hiç şüphesiz birkaç sene sonra tekrar konuşuyor oluruz.

YAŞ SINIRI AZALACAK
Son bedelli askerliğin gerek yaş sınırı gerekse yüksek ücreti nedeniyle beklentileri karşılamadığını belirten Numan Kurtulmuş, yeni bir bedellinin çıkması halinde yaş sınırının düşeceğinin ve fiyatın da daha makul olacağının sinyallerini verdi.