30 milyon dolarlık bataklık

İzmir'in oteller merkezi Basmane'yi fareler bastı. Esnaf, 14 yıldır kazma vurulmayan Dünya Ticaret Merkezi arazisindeki farelerden şikayetçi oldu. Büyükşehir ise çukuru temizlemek yerine semt sakinlerine ceza yağdırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Kasım 2013 Güncelleme 20 Kasım 2013, 01:11
30 milyon dolarlık bataklık

İÇİNDEKİLER

İzmirliler, şehrin göbeğinde farelerin cirit attığı bataklığa dönüşen Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi inşaatı çukurunun kapatılmasını istiyor. 14 yıl önce inşaatına başlanan ama sonra yargı kararıyla sürekli iptal edilen 30 milyon dolarlık projenin çukurunda binlerce farenin cirit attığını belirten İzmirliler, "Bu çirkin görüntüye artık bir son verilsin. Burası kimin sorumluluğundaysa, belediyeler burayı temizlesinler artık. Bu utancı buradan kaldırın" diye isyan ettiler.

TAM BİR UTANÇ ÇUKURU
Esnaf, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çukurun karşısındaki Hürriyet Bulvarı'nda işyeri bulunan esnafa 'kaldırımlara masa ve sandalye koydukları' için 88 TL para cezası kesildiğini ifade ederek, "Biz bu rezilliğe sürekli tepki gösterdiğimiz için büyükşehir belediyesi de sürekli ceza kesiyor. Her yerde masa, sandalyeler var ama neden sadece bu cadde üzerinde bizimle uğraşıyorlar" diye konuştu.

EXPO'YU NASIL ALIRIZ?
Bataklığa dönüşen çukurda barınan farelerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararı defalarca gündeme getiren Yeni Asır, çukur çevresindeki bariyer demirlerinin Gezi Parkı eylemlerinde çalınmasıyla ölüm tehlikesi saçtığına da dikkat çekmişti. Bu haberler üzerine belediye ekipleri sadece çukurun etrafındaki eksik bariyerleri tamamladı ve çevreyi ilaçladı. Ancak zamanla utanç çukuru yine eskisi gibi farelerin yuvası haline geldi. 14 yıldır çukurun ilgisizliğe terk edildiğini ve yıllardır bu alanda görsel olarak bir düzenleme yapılmadığını belirten vatandaşlar, "Bu İzmir'in kara bir lekesidir? Bu cenazeyi buradan kaldıramayan İzmir, EXPO 2020'yi nasıl alacak" dedi.

FARE ÜRETİM MERKEZİ
Utanç çukurundaki fare sayısının her geçen gün giderek artmasından korktuklarını belirten vatandaşlar, "Fareler çok hızlı sürüyor. Burası Dünya Ticaret Merkezi değil fare üretim merkezi haline geldi. Belediye burayı her gün ilaçlasa bile bununla mücadele etmek çok zor. Burasının bir an önce kapatılması lazım" diye konuştu.

FATURA ESNAFA KESİLDİ
Basmane'ye yapılması planlanan Dünya Ticaret Merkezi'nin akıbeti yılan hikayesine döndü. Çevre esnafı ise bataklığa dönen inşaat arazisinde ortaya çıkan farelerden şikayetçi olunca sık sık Belediye'nin cezalarıyla karşı karşıya kalıyor.


Tolga TEKİN