Doğan grubuna Balyoz

Yargıtay, Balyoz davasında aralarında Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına ve Engin Alan'ın da bulunduğu 237 sanığa verilen cezayı 'Darbeye teşebbüs ettiler' diyerek onadı. Karar oybirliğiyle alındı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ekim 2013 Güncelleme 10 Ekim 2013, 10:57
Doğan grubuna Balyoz

İÇİNDEKİLER

Yargıtay, Türkiye'nin ilk darbeye teşebbüs davasında büyük oranda onama kararı verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 361 sanıklı balyoz davasında, aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Albay Dursun Çiçek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve emekli Korgeneral Engin Alan'ın da bulunduğu 237 sanığa verilen cezayı, "Sanıklar darbeye eksik teşebbüste bulunmuşlardır" gerekçesiyle onadı. Karar oybirliğiyle alındı. Yargıtay, davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan için ise 'TSK'dan bağımsız silahlı yapılanmaya gitti' ibaresini kullandı.

TSK'DAN BAĞIMSIZ SİLAHLI YAPI
Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin Ağustos ayından beri yürüttüğü temyiz incelemesi sonunda verdiği karar dün Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul tarafından açıklandı. Daire, yargılamayı yapan İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararda "suçun tanımlanması" ve "suçun varlığının tespiti" konusunda hata yapılmadığı sonucuna varıldı.

TAHLİYELER HEMEN BAŞLADI
Daire, oybirliğiyle verdiği onama kararında, sanıkların suçunun "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni zorla devirmeye ve görevini engellemeye çalışmak" olduğu ancak bu suçun teşebbüs aşamasında kaldığı sonucuna vardı. İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 361 sanıklı davada 36 sanığın beraatine, 325 sanığın da hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti. Yargıtay, 237 sanık hakkındaki mahkumiyetini onarken, 36 sanığın beraatini de bozmadı. Daire, 16 ve 18 yıl hapis cezası alan 25 sanığın mahkumiyetlerini delil yetersizliği gerekçesiyle bozdu. Yargıtay, yine daha önce 16 ve 18 yıl hapis cezası alan 63 sanığın ise pişmanlık duyarak suçtan vazgeçtikleri" sonucuna vardı. Yargıtay bu 88 sanık için aynı zamanda tahliye kararı verdi. Silivri ve Hasdal'da yatan isimlerin tahliyesine ise dün akşam başlandı.

BALYOZ DARBE PLANI NEDİR?
Balyoz darbe planı, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığı'nda hükümeti devirmek için Çetin Doğan'ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlandı. Darbe zeminini hazırlamak için dini grup liderlerine, gayrimüslim önderlerine ve darbe karşıtı akademisyenlere yönelik eylem planları hazırlandı. Fatih ve Bayezid Camileri bombalanarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahasında Türk jetinin düşürülüp halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat görüşlü gazetecilerin tutuklanması gibi planlar ortaya çıktı.

VEKİLLİĞİ DÜŞECEK
Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi aldığı kararla MHP milletvekili Engin Alan'a verilen, 18 yıl hapis cezasını da onamış oldu. Bu kararla birlikte Alan'ın milletvekilliği de düşüyor. MHP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 52'den 51'e inecek.

KARARLARI TANIMIYORUZ
Dursun Çiçek'in kızı avukat İrem Çiçek, "Hukuksuz başlayan bu dava hukuksuz şekilde kesinleşerek, tutsaklığın daha devam edeceğini bize gösterdi. Bu kararları tanımıyoruz" dedi.

20 BİN KİŞİLİK DARBE ORDUSU
Gerekçeli kararda, darbe planını hazırlayan sanıkların, darbe sırasında ve sonrasında görev alacak 18 bini gerçek, 2 bini tüzel olmak üzere 20 bin kişilik görev listesi oluşturdukları belirtildi.

RÜTBELER SÖKÜLECEK

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin kararı, "emekli olan" ve "muvazzaf" sanıklar üzerinde de farklı etki yaratacak. Halen görevlerine kağıt üzerinde de olsa devam eden sanıkların TSK ile ilişikleri kesilecek. Askeri rütbeleri sökülecek, er statüsüne indirilecekler. Orduevlerinden faydalanamayacaklar. Askeri lojmanlarda oturan aileleri buralardan çıkartılacak. Sanıklara şimdiye kadar verilmiş olan nişan, ödül, kılıç ve silahlar geri alınacak. Aynı zamanda, subay, astsubay, uzman jandarma ve devlet memuru olarak tekrar Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kabul edilmeyecekler. Emekli olanlar ise "kazanılmış hak" olduğu için emekli maaşlarını almaya devam edecek.

SÜREÇ BİTMEDİ

* BAŞBAKAN ERDOĞAN: Yargıtay ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararların görüldüğü gibi bir bölümünü onadı, bir bölümünü bozdu, bir kısmını da düzelterek onamış bulunuyor. Tabi süreç şuanda bitmiş değil, son nokta konulmuş değil devam ediyor. Onun için takip edeceğiz.

* NUMAN KURTULMUŞ (AK Parti):
Kararların onanması Türkiye'nin darbelerle yüzleşmesi bakımından bir kilometre taşıdır. Hiçbir kimsenin olağanüstü bir dönemi oluşturmayı aklından geçirmeyeceği bir Türkiye istiyoruz.

* MUSTAFA ELİTAŞ (AK Parti): Yargı mahkemenin kararını onamış. Herkes buna uymak zorunda.

* HALUK KOÇ (CHP): 12 Eylül 2010'da yapılan referandumda amaçladıkları meyveyi yiyorlar. 'Yetmez ama evet'çilerin kulakları çınlasın.

* UMUT ORAN (CHP): Türkiye tarihinde ilk kez bilirkişilerin "sahte" dediği sahtekarlık ürünü delillerle insanlar cezalandırıldı. Bu iş burada bitmeyecek. Adalet ağır yürür ama varacağı yere mutlaka ulaşır.

* LÜTFÜ TÜRKKAN (MHP): Türk toplumunu resen genel affa rıza göstermeye hazırlayan bir karar. Balyoz sanıkları 5-6 sene yattılar. İçerde yatacakları bir 3-4 sene daha var. İmralı'daki caninin kurtarılması için genel affa biz razı olmayız.

ÖNCE SEVİNÇ SONRA GÖZYAŞI
Balyoz davası temyiz duruşmasında önce beraat kararları okundu. Bu sırada salondaki izleyicilerde sevinç gözlenirken, mahkumiyet kararlarının onanmasına ilişkin bölüm okunduktan sonra sanık yakınlarının tepkisi başladı. Kararın okunması sırasında ve sonrasında mahkumiyet kararı onanan sanıkların yakınları ağlamaya başladı. Sanık yakınları Yargıtay dışında da toplanarak sloganlar attı. Bu sırada, "Türkiye laiktir laik kalacak" ve "Mücadeleye devam" gibi sloganlar atıldı. Genelkurmay Başkanlığı önüne yürüyen grup Andımız'ı da okudu.

NE KADAR YATACAKLAR?

* 3 KOMUTAN 15 YIL YATACAK: 20 yıllık hapis cezaları onanan Çetin Doğan, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek, 15 yıl cezaevinde kalacak. Tutuklulukta geçen süreler düşülecek.

* 73 SANIK 13 YIL 6 AY: 18 yıl hapis cezaları onanan ve aralarında Ergin Saygun, Engin Alan, Şükrü Sarıışık, Bilgin Balanlı ve Korcan Pulatsü'nün de bulunduğu 73 sanığın cezaları 13 yıl 6'şar ay olarak infaz edilecek. Yine tutuklulukta geçirdikleri zaman bu süreden düşecek.

* 150 SANIK 12 YIL: 16
yıl hapse mahkum olan 150 sanık, 12 yıl cezaevinde kalacak.

* 12 SANIK 10 YIL:
13 yıl 4 ay hapis cezası alan 12 sanık 10, 6 yıl hapse mahkum olan 1 sanık da 4 yıl 5 ay hapis kalacak.

DİJİTAL VERİLER KANIT SAYILDI
Yargıtay bu kararıyla, yargılama sürecinde sürekli tartışılan "İmzasız dijital verilerin delil olarak değerlendirilir mi?" sorusunun yanıtını da "Evet delil olarak değerlendirilir" şeklinde vermiş oldu. 9'uncu Ceza Dairesi bu yorumuyla Ergenekon ve 28 Şubat gibi diğer darbe davalarının da önemli dayanakları olan dijital verilere hukuki dayanak oluşturmuş oldu.

İLK VE ENLERİN DURUŞMASI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan 'Balyoz Planı' soruşturması, 3 yıl 8 ay 19 gün sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararını açıklamasıyla sona erdi. Tarihinde ilk defa "darbe" suçunu görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yine tarihinin en uzun duruşmasını yaptı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bir ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinlendi.