Söz sahibi Türkiye

Dünyanın en iyi strateji uzmanlarından Brzezinski, ABD'nin Suriye'de Türkiye'nin her istediğini yapması gerektiğini söyledi. AP Başkanı Schluz ise "Konunun ilk muhatabı Türkiye'dir" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2013 Güncelleme 03 Eylül 2013, 08:50
Söz sahibi Türkiye

İÇİNDEKİLER

ABD'nin en ünlü stratejistlerinden olan ve Jimmy Carter döneminde ulusal güvenlik danışmanlığı yapan Zbigniew Brzezinski, Suriye planında Türkiye'nin istediklerinin yapılması gerektiğini söyledi. 85 yaşındaki strateji uzmanı Zbigniew Brzezinski, Washington Post ve New York Times gibi gazetelerde çıkan demecinde "Suriye krizine çözüm arayışlarında Amerika, Türkiye ne istiyorsa ona destek vermeli. Çünkü Türkiye oradaki en önemli stratejik ortak ve Suriye konusunda tüm bilgileri en sağlıklı olarak onlar topluyor. 1 yıl önce de aynı düşüncelerimi paylaşmıştım. Ayrıca Türkiye'ye danışmayan ve Suriye'deki sorunları erteleyen tutum hiç hoş değil. Gerekenler hemen yapılmalı ve 2 yıllık utanç sona erdirilmeli" diye konuştu.

KİMSE TÜRKİYE GİBİ OLAMADI
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da Suriye krizinde Türkiye'nin anahtar rol oynadığını belirtti. Schulz, Almanya'da yaptığı açıklamada "Türk hükümeti ve halkına Suriyeli mültecileri kabul edip gösterdikleri misafirperverlikten dolayı saygı duyuyorum. Hiç bir ülke Türkiye'nin insani yardım konusunda sergilediği tavrı gösteremedi. Sırf bunun için bile Suriye konusunda Türkiye'nin sözü dinlenmeli.

MASADA İLK OLMALI
Ayrıca Türkiye'nin bölgede önemli bir güç olduğu ve olası durumda Suriye'deki iç savaşa askeri gücüyle müdahalede bulunabileceği unutulmamalı. Umarım böyle bir durum olmaz. Bölgeye askeri müdahaleye gerek kalmamasını savunan Rusya gibi taraflar da bunun için öncelikle Türkiye ile masaya oturmalı" diye konuştu.

TÜRKLERİN ÖNEMİ ORTADA
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz konuşmasında Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini her zaman olduğu gibi desteklediğini belirterek, "Türkiye'nin AB üyeliğinin ne kadar önemli olduğu şu anda bir kez daha ortaya çıkmıştır. Güçlü ve denge unsuru bir ülke olması büyük avantaj" diye konuştu.

ÖNCELİĞİMİZ TÜRKİYE
NATO Genel Sekreteri Rasmussen Suriye'ye konusunda açıklamalarda bulundu. Uluslararası toplumun Suriye'deki katliama sert şekilde tepki vermesi gerektiğini söyleyen Rasmussen, Türkiye'yi savunmaya hazır olduklarını belirtti. Rasmussen "Elimizdeki kanıtlar sonucu ben kimyasal silahın kullanıldığına inandım. Kimyasal saldırıların bir daha gerçekleştirilmemesi için karşılık verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tam çözüm içinse politik müzakere gerekli. NATO olarak ana hedefimiz ise müttefiklerimizin Türkiye'nin korunmasıdır" diye konuştu.