Milyonluk acı!

Reyhanlı'da 50 kişinin canına mal olan saldırıların detayları ortaya çıktı. Kanlı eylemi 5 milyon lira karşılığında 15 kişi düzenledi. Bombalar ise Lazkiye'den deniz yoluyla Hatay'a gönderildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mayıs 2013 Güncelleme 14 Mayıs 2013, 01:43
Milyonluk acı!

İÇİNDEKİLER

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ni kana bulayan bombalı çifte saldırıda ölenlerin sayısı 46'dan 50'ye yükseldi. Facianın detayları ise ortaya çıktı. İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre, bombalı saldırıları 15 kişi gerçekleştirdi. Saldırıyı Türkiye'de Yusuf B., Nasır E. ve Temir D. organize etti. Suriye tarafındaki organizsoyonu ise Suriye gizli servisi El Muhaberat ile çalışan "Acilciler" örgütünün lideri Mihraç Ural ve "Hacı" kod adlı bir kişiyle irtibatta olan Yusuf N. yönetti. Yusuf N., saldırı harcamaları için Esad'ın ajanı Ural'dan 5 milyon Suriye Lirası aldı.

KONYA VE ANKARA'DA KEŞİF
Saldırı planı ise 4 ay önce yapıldı. Kilit isimlerden Yusuf B., Ocak ayında Suriye'ye geçti. 1 ay sonra da Türkiye'ye döndü. 49 kişinin canını alan bombalar ise Mihraç Ural'ın talimatıyla Nisan ayında Lazkiye'den deniz yoluyla Hatay'a gönderildi. Bombaların kente sokulmasının ardından, eylemi Temir D. ile gerçekleştirdiği iddia edilen Mehmet G., olayda kullanılan araçları ayarladı. Zanlılar, Konya ve Ankara'da keşif yaptı. Olayla ilgili gözaltına alınan Mehmet K., Ahmet M., Ahmet A., Mehmet G., Alaattin K., İhsan K., İskender Ş., Fikret N. ve Nasrettin H.'nin, saldırının ardındaki 6 isme yer temini, depo ve bomba zulaları konusunda yardım ettikleri belirlendi. Gözaltındaki 9 kişinin dışında saldırıyı organize eden 6 kişinin Suriye'ye kaçtığı iddia ediliyor.

KANLI KONVOY
50 kişinin ölümüyle ilgili yapılan incelemeler kapsamında bölgedeki güvenlik kameraları tek tek incelendi. Bomba yüklü 2 aracın saldırı öncesi kameralara yansıyan görüntüsü ise "Facia geliyor" dedirtti.

380 KEZ GİRİŞ ÇIKIŞ YAPMIŞ
Bombalı saldırıda kullanılan "06" plakalı aracın 24 Nisan'da, M.T. üzerinden zanlılardan Mehmet G. adına kaydının yapıldığı ve aracın 4 Mayıs'ta Ankara'ya geldiği öğrenildi. "31" plakalı diğer aracın ise noterden Mehmet G. adına tescil edildiği öğrenildi. Şüphelilerden Nasır E.'nin Acilciler grubu üyeleriyle yakın temasının olduğu belirlendi. Saldırının Suriye ayağını organize ettiği ileri sürülen Yusuf N.'nin ise 380 kere Hatay'dan Suriye'ye giriş çıkış yaptığı tespit edildi. Kaçakçılıktan sabıkalı Yusuf N.'nin en son 30 Nisan'da Yayladağı'ndan giriş yaptığı kaydedildi.

PATLAMA SONRASI ZİYAFET
Zanlıların
patlamadan 5 gün önce Hyundai marka araçla Reyhanlı'ya gittikleri, burada bir tur atıp hiçbir yere uğramadan il merkezine döndükleri anlaşıldı. Eylemi organize edenlerden Yusuf B.'nin saldırı sonrası işbirlikçilerle bir restoranda buluşup yemek yediği anlaşıldı. Zanlının, olay sonrası çevresine yurt dışına çıkacağını söylediği öğrenildi.

SARAY YAVRUSUNDA KALIYOR
Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen Mihraç Ural ile ilgili elde edilen bilgiler şöyle: Esad'ın yakını Malak Fadal ile evli. Lazkiye'de, Muhaberat'ın tahsis ettiği saray yavrusu bir konakta yaşıyor. 80'li yıllarda dağılan Acilciler'i Hatay'da tekrar faaliyete geçirmeye çalışıyor.

ALPER SANCAR

***

KADER KUZENLERİ
Patlamalarda
ölenlerden biri de Ahmet Okyay (28) idi. Ailesinin evlendirmek istediği Okyay, kuzeni Ahmet Taş'ın kaderini yaşadı. Çünkü kuzeni, 3 ay önce Cilvegözü'ndeki patlamada hayatını kaybetmişti. Oben KIRDÖK