Sismik gurur

Türkiye, sismik araştırma konusunda önemli bir adım attı. 80 metrelik süper bir gemi aldı. Böylelikle dışa bağımlılık ortadan kalktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Şubat 2013 Güncelleme 01 Şubat 2013, 00:57
Sismik gurur

İÇİNDEKİLER

Türk Petrolleri Ananim Ortaklığı'nın (TPAO) 130 milyon dolara satın aldığı "Barbaros Hayrettin Paşa" adlı sismik (deniz tabanının ve altının incelenmesi) gemi, Tuzla'ya çekildi. Burada kırmızı-beyaz renklere boyanacak olan gemi, Türk bayrağı çekilip Karadeniz ve Akdeniz'de petrol ve gaz avına çıkacak. Deprem hareketlerini inceleyecek.

2023 HEDEFİ
TPAO'dan yapılan açıklamada, şöyle denildi: "2023'te ülkemizin enerji konusunda ithal eden ülke konumundan ihraç eden ülke durumuna geçmesi için çalışmalarımız sürüyor. 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz karasularında petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri kapsamında 2004'ten beri çalışmalar kesintisiz devam ediyor. Önceki yıllarda sismik veri toplama faaliyetleri uluslararası firmalardan hizmet alımı marifetiyle yerine getirilmiştir. Bugün itibarıyla kendi klasında en üst seviyede son teknolojiyle donatılmış sismik araştırma gemimiz Ortaklığımız bünyesine dahil edilmiştir."

SKORSKY İNİŞ TİPİ VAR
* İki ve üç boyutlu sismik veri toplamaya uygun S
*korsky helikopter iniş pisti var Dört dizel motoru bulunuyor. Yön ve pozisyon tayinini uydu haberleşmesi ile otomatik olarak yapıyor
*Her biri 6 bin 300 metre uzunlukta sekiz jeofon kablosu çekerek kayıt yapıyor.
*Daha uzun kablo boyuna ihtiyaç olması halinde altı adet 8 bin 400 metrelik veya 4 adet 12 bin metrelik kablo çekme kabiliyetine sahip.