Yeşil isyan

Türk işadamlarının vize isyanı büyüyor. Eşinin yeşil pasaportuyla yurtdışına çıkan Süleyman Orakçıoğlu 'zoruma gidiyor' dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Kasım 2012 Güncelleme 13 Kasım 2012, 00:00
Yeşil isyan

İÇİNDEKİLER

Türk işadamlarının vize çilesi bitmiyor. Yurtdışına milyon dolarlarla mal satan ve yatırım yapan işadamları bile vize kuyruklarında çile çekiyor.

EŞ KONTENJANI
Ürünlerini gönderen ama kendileri gidemeyen işadamları başta AB olmak üzere birçok ülkenin yaptığı vize uygulamaları yüzünden isyan noktasına geldi. Bir grup ekonomi gazetecisiyle sohbet eden Orka Grup Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da vize işkencesine isyan etti. 30 ülkede yatırımları olan 45 mağaza açıp şirketler kuran Orakçıoğlu, vize kuyruğunda beklemesinin anlaşılmaz olduğunu söyledi. Daha önce TRT'de çalıştığı için yeşil pasaport sahibi olan eşi Ahu Orakçıoğlu sayesinde pasaport aldığını belilrten Orakçıoğlu, "Ürünlerimin dolaştığı ülkelere eşimin yeşil pasaportuyla gitmek zoruma gidiyor. 240 milyon dolar ciro yapan şirketin sahibiyim ama yeşil pasaportum vize kuyruğunda bekleyeceğim" dedi.

PARİS KAÇTI DAVA AÇTIM
Süleyman Orakçıoğlu TAKVİM'e yaşadığı şu olayı anlattı: İngiltere vizem bitmek üzereydi. Pasaportumu konsolosluğa verdim. Ama aynı tarihlerde Paris'te çok önemli bir iş toplantısına da gitmem gerekiyordu. Pasaportumu üç gün tuttular Paris'e gidemedim. Önemli bir iş bağlantısını kaçırdım. Dava açtım."

"Belli bir seviyede ihracat yapan işadamlarının yeşil pasaport alması gerekiyor. Yatırım yaptığım ülkelere vizesiz gidemiyorum, oturma izni almak lazım bu da 5 yıl sürüyor. Türk yatırımcısının önündeki engeller kaldırılmalıdır."