Vergi zamanı!

'Vergi kaçırmak için' yurt dışında şirket kuran Türk işadamları yandı. 158 milyar dolarlık açık tespit eden Maliye, Londra'da Man Adası ile 'bilgi paylaşımı' anlaşması yaptı. Gizli hesaplar ortaya çıktı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2012 Güncelleme 02 Ekim 2012, 01:04
Vergi zamanı!

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanlığı, vergi cenneti ülkelerde şirket kurup, tüm işlemlerini Türkiye'de yaparak vergi kaçıran işadamları için harekete geçti. Yurt dışına kaçırılan 158 milyar dolar için düğmeye basan bakanlık, bu kapsamda Man Adası ile "Vergi Konularında Bilgi Değişimi Anlaşması" imzaladı. Yetkililer, Türkiye'de faaliyet gösterip, şirket merkezini off-shore ülkelerin birinde göstererek vergi kaçırılmasına "Dur" dedi. Yapılan incelemelerde Türkiye'den yurt dışına çıkan paranın tam 158 milyar dolar olduğu tespit edildi. Maliye, Türk işadamlarının vergi cenneti ülkelerde kurdukları şirketlerin zulasını patlatmak için "işbirliği" yoluna gitti. Gelir İdaresi Başkanlığı, Jersey, Bermuda ve Guernsey'in ardından, 12 Eylül 2012 tarihinde Man Adası ile Londra'daki Türk Büyükelçiliği'nde "bilgi paylaşımı" anlaşması yaptı.

ZULALARA MÜFETTİŞ...
Meclis onayının ardından yürürlüğe girecek olan anlaşmayla birlikte, vergiler ile ilgili ihtiyaç duyulacak bilgiler, Man Adası yetkili makamlarından talep edilebilecek. Man Adası tarafından ihtiyaç duyulacak bilgiler de ülkemiz tarafından karşılanacak. Böylece,Türkiye bu ülkelerde vergi incelemesine katıla-bilecek ve vergi kaçıran Türk işadamları tek tek tespit edilecek. Maliye Bakanlığı, 2012 yılının sonuna kadar birçok Türk şirketinin işlem yaptığı ve off-shore şirket kurduğu Seyşeller, Bahamalar, Cebelitarık, Cayman Adaları ve İngiliz Virgin Adaları ile de işbirliği anlaşmasına imza atmayı hedefliyor.

KRALİYETE BAĞLI ADA...
Man Adası, İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafi merkezinde bulunuyor. İç işlerinde bağımsız olan ada, dış işlerinde ise Birleşik Krallık'a bağlıdır. Ada, Avrupa Birliği (AB) üyesi değildir ancak AB ile yapılan anlaşmalar uyarınca sınırlı şekilde mal dolaşımına izin verilmektedir.

DEVLETİ ZARARA UĞRATTILAR
İngiltere hükümetinin desteklediği "Tax Justice Network" (Vergi Adaleti Ağı) tarafından hazırlanan rapora göre, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin işadamlarının vergi cennetlerinde toplam 21 trilyon doları bulunuyor. Türkiye'den yurt dışına çıkan para tutarı da 158 milyar dolar olarak belgelendi. Böylece patronların asgari ücretli, çalışan ve emeklilerin tabi olduğu vergilerden kaçtığı, devleti ve kamuyu zarara uğrattığı ortaya çıktı. Türk işadamlarının 158 milyar dolarlık serveti yani "zulaları" Türkiye'deki bankalarda bulunan toplam döviz mevduatının yaklaşık 1.5 katı, Merkez Bankası rezervinin ise 2 katına ulaşıyor.

Mehmet NAYIR