Top Adli Tıp'ta

Eskişehirsporlu Ediz, kalbine yenildi. Kimi 'genetik' dedi, kimi enerji içeceği içtiğini söyledi. Kesin sonucun ise 2 ay sonra öğrenileceği belirtildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Eylül 2012 Güncelleme 06 Eylül 2012, 02:02
Top Adli Tıp’ta

İÇİNDEKİLER

Türkiye dün, genç bir futbolcuya ağladı. Süper Lig takımlarından Eskişehirspor'un Ankaragücü'nden transfer ettiği Ediz Bahtiyaroğlu (26), kalbine yenildi. Genç futbolcu, önceki akşam saat 19.30'da antrenmana katıldı. Saat 21.30'da biten çalışmanın ardından takım arkadaşı Hürriyet Gücer'le birlikte kaldığı eve gitti. Yanında Ankara'dan gelen kız arkadaşı E.A. da (25) vardı. İşte ne olduysa bu anda oldu. Ediz, "Başım ağrıyor" deyip bir anda yere yığıldı. Kız arkadaşı ve Hürriyet hemen ambulans çağırdı.

'ÇOK YORGUNUM SERVET'
Ancak Ediz, kurtarılamadı. Acı olay üzerine Eskişehirspor Teknik Direktörü Ersun Yanal ile futbolcular, Ediz'in evine akın etti. Genç futbolcu için dün memleketi Bursa'da cenaze töreni düzenlendi. Ediz, son yolculuğuna uğurlanırken akıllara şu soru geldi: 26 yaşında bir futbolcu 'neden' kalpten ölebilir? İşte bu soruya ilk yanıt ön otopsiden geldi. Genç futbolcunun cesedinde herhangi bir ilaç veya madde bulunmadı. Kulüp doktoru Aytekin Aydın ise Ediz'in ailesinde daha önce 4 kişinin kalp krizinden öldüğünü belirtti. Aydın ayrıca Ediz'in son antrenmanında futbolcu Servet Çetin'e çok yorgun olduğunu söylediğini kaydetti. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Emin Ergen ise Ediz'in hem antrenmanda hem de sonrasında iki kez rahatsızlandığını açıkladı. Kulübün kontrollerini yapan Acıbadem Hastanesi de Ediz'in 29.06.2012'de muayene edildiğini ancak bir sorun tespit edilmediğini bildirdi. Bir vahim iddia ise halkınhabercisi. com sitesine aitti. Site, önemli bir kaynağa dayandırdığı haberinde Ediz'in evinde çok sayıda enerji içeceği kutusu bulunduğunu belirtti. Enerji içeceklerine düşkünlüğüyle bilinen Ediz'in daha önce de bu nedenle uyarıldığı öğrenildi. Genç futbolcunun kesin ölüm nedeni, 2 ay sonra ortaya çıkacak.

KADER SAHASI
Ediz'in ölümü, akıllara benzer sonları getirdi. İşte sahaların kalp acıları: 1986: 17 yaşındaki Galatasaraylı Dursun Özbek, antrenmanda kalp krizi geçirerek öldü. 1994: Kayhan Kaynak, Adana'da antrenmanda kalp krizi geçirerek can verdi. 2006: Elazığspor'lu Gökmen Yıldıran antrenmanda kalbine yenildi. Bu arada Eskişehirspor'un milli kalecisi Sinan Alağaç da 24 Kasım 1985'te Bolu Abant'ta kamp yaparken kalp krizi geçirerek ölmüştü.

DOKU DOPLERİ ŞART
PROF. DR. NEVREZ KOYLAN:
"Futbol gibi ağır sporlarla uğraşan sporcuların kalp duvarları daha kalın olur. Bu da ani kalp durmalarına yol açar. Kalp duvarının kalınlaşması uzun süre fark edilemez. Ayrıca futbolcularda kalp krizi riskinin belirlenmesi için şu incelemeler şarttır: Ekokardiyografi ve doku dopleri."

ÖNOTOPSİDE ÇIKMAZ
PROF. Dr. SEVİL ATASOY
:
Ön ve genel otopside futbolcunun enerji içeceğinden ölüp ölmediği belli olmaz. Çünkü otopside ölüme neden olan zehirli madde olarak böyle bir araştırma yapılmaz. Türkiye'de sporcuların genetik kalp rahatsızlıkları olup olmadığı mutlaka araştırılmalı.

TANSİYONU YÜKSELTİYOR
Enerji içecekleri, bin 300 ila bin 800 arasında kalori içeriyor. Kutuların üzerinde "Spor aktivitelerinden önce ve sonra kesinlikle içmeyiniz" diye bir uyarı yazıyor. Enerji içeceklerinin çok miktarda kullanımı, tansiyonu yükseltiyor, ani kalp krizlerine ve beyin kanamasına yol açıyor.

* Türk asıllı Boşnak futbolcu Ediz Bahtiyaroğlu, 2 Ocak 1986'da dünyaya geldi. Futbola 2003'te Bursaspor'un altyapısında başladı. 2006'da Ankaraspor'a transfer oldu. 11 kez de Milli Takım formasını giydi.

* GS'den Eskişehirspor'a transfer edilen Necati Ateş, önceki gün Ediz'in 2 numaralı formasını giyerek basın toplantısına katılmıştı. Ediz, Twitter'dan Ateş'le şakalaşıp ''Abi formamda gözün var galiba'' yazmıştı.

* Ediz'in ölümü, Bursa'daki ailesini ve dostlarını yıktı. Bahtiyaroğlu ailesinin yakınları "Ediz, çok beyefendi biriydi" dedi.


Rıdvan UYSAL