Sahip çıkın

Tecavüzcüsünü öldüren ve ondan hamile kaldığı çocuğu doğurmak istemeyen kadın için uzmanlar ortak görüş belirtti: Önce kadının psikolojisi düzeltilmeli

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2012 Güncelleme 01 Eylül 2012, 00:43
Sahip çıkın

İÇİNDEKİLER

Nevin Yıldırım'ın hayatı sekiz ay önce alt üst oldu. Isparta'da yaşayan kadının kocası çalışmak için Antalya'ya gitmişti. Bunu fırsat bilen köylüleri Nurettin Gider, talihsiz kadına bir çok kez silah zoruyla tecavüz etti. Kadını dedikodu çıkarmakla tehdit ediyordu. O dedikodu ortaya çıkınca, Nevin Yıldırım Gider'i tüfekle öldürdü ve başını kesip köy meydanına attı. Tutuklanan kadının hamile olduğu anlaşıldı. Yıldırım, 5 aylık çocuğu ne pahasına olursa olsun doğurmayacağını, ölse bile kürtaj olacağını söyleyince tartışmalar alevlendi.

SEKİZ AYDA HAYATI ÇÖKTÜ
Nevin Yıldırım'ın durumu ve kararını sorduğumuz uzmanlar ise öncelikle talihsiz kadının psikolojisinin düzeltilmesi ve hem kadına hem de doğacak çocuğuna tüm desteğin verilmesi gerektiğini söyledi.

KÜRTAJ DEĞİL KENDİ HAYATI ÖNEMLİ
ARZUGÜL PEKTAŞ PSİKİYATRİST
Bu kadının yaşadığı kronik süreçte doğru çözüm üretememesi toplumsal ve bireysel endişeleri, içindeki ruh halini daha da kördüğüm haline getirmiş. Bu, hiç bir şekilde bir cinayeti hoş görme gerekçesi değil. Ancak burada bütün bu süreçleri yaşayan bir kadının psikolojinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Tecavüz sonrası istenmeyen gebeliklerde dünyaya gelen çocuklar hiç hak etmedikleri halde sevgisizlik, bilgisizlik, hor görülme gibi bir takım olumsuz muamelelere maruz kalabiliyor. Çocuğun cezaevinde dünyaya gelme ihtimali de düşünülürse bunun getireceği travma da değerlendirilmeli. Bu yüzden kadına verilecek olası cezada annenin ruhsal durumuna göre hareket edilmeli.

PROF.DR.NİLÜFER NARLI
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim üyesi
Kürtaj hakkında bir tavır alamam. Çünkü bu durum kişinin kendi isteği ile ilgili. Esas tartışılması gereken kadınların tecavüz sonrası travması. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi, tecavüz sonrası hamile kalmak, kadının dengelerini tamamen bozmuş. Burada bu kadının ilk önce psikolojik destek yardım alması gerekiyor. Bu yapılmazsa, kadın kendisine intihar etme gibi zarar verebilir.

PROF. DR. ARİF VERİMLİ
Serbest Psikiyatrist
Kürtajın olup olmaması sorusu, yanıtlanması çok zor bir soru. Yasal olarak 5 aylık çocuga kürtaj uygulamak cinayet sayılır. Türkiye'deki kürtaj tartışmalarına en iyi örnek bu kadın. Bana göre, yasal olarak bu çocuğun kürtaj ile alınması yasak ise, öncelikle bu talihsiz kadına önce iyi bir psikolojik destek verilmeli. Çocuğu doğurduktan sonra, eğer istemiyorsa çocuk devlet korumasına alınmalı. Anne de yalnız bırakılmamalı. Doğum sonrası destek mutlaka devam etmeli.

CANAN GÜLLÜ
Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı

Türkiye'deki yasalara göre kürtaj 12 haftada yapılmakta.Yasalara ve kadının sağlığına bakarsak bizim için kadının sağlığı daha önemli. Bir vukuat yaşandı ama öncelik kadının hem beden hem de ruh durumudur. Ayrıca kadının köyde yaşıyor olması da olayları daha da etkilemiştir. Yaşadığı baskı da çabasıdır. Öncelikle bir sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır.

MEVLÜT YÜKSEL