Zoraki emeklilik

Görev sırasında uzuv kaybına uğrayan astsubaylar, 'fikirleri sorulmadan' emekli ediliyor. Cefakar komutanlar, bu keyfiyetin kaldırılmasını istiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Haziran 2012 Güncelleme 05 Haziran 2012, 03:21
Zoraki emeklilik

İÇİNDEKİLER

İzmir' de görev yaparken bir kazada yüzü yandığı için 'şekil bozukluğu' nedeniyle emekli edilen astsubay Yalçın Sarı, kendi yaşadıklarını anlatırken, 'malülen emekli' olmuş yüzlerce meslektaşının da hislerine tercüman oldu:

9 Mayıs 1991 tarihinde İzmir Narlıdere'de, İdari İşler Astsubayı olarak görev yapmaktaydım. 10-11 Mayıs'ta kısa dönem erlerin yemin töreni için hazırlıklar yapılıyordu. Görevim gereği ben de, yemekhaneyi kontrol ediyordum.

Kasası patlayıcı mühimmat yüklü bir araç, freni patladığı için yemekhaneye dalmış.

Çarpmanın yarattığı etki ile patlayıcılar infilak etmiş. Korkunç bir kaza meydana gelmiş. Kazada 2 kısa dönem er şehit olmuş. Ben ağır yaralı olarak ve birinci derece yanıklarla 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmışım.

Patlama sırasında boynumdaki ipek fular yanıp yüzüme yapışmış. (Bu kazadan sonra askere ipek fular takmak yasaklandı.) Bu nedenle yüzüm, sağ gözüm, sağ kulağım ve sağ elimde birinci derece yanık vakası olmuş. 13 gün sonra beni Ankara GATA'ya sevketmişler.

4 yıl GATA'da tedavi oldum. Yüzümde ve vücudumda meydana gelen yaraların iyileştirilmesi için 6 ameliyat geçirdim. Ayaklarımdan alınan deriler, yüzüme ve kollarıma yamanarak estetik yapıldı.

Buraya kadar her şey normal gitti. Ancak, Ankara Tandoğan'daki Astsubay Orduevi'nde yaşadıklarım, beni çok üzdü. Şöyle ki, önce, eşim ve bana, yüzümün görünüşünden dolayı oda vermek istemediler. Sonra ısrar edince bekar astsubayların kaldığı son katta bir yer verdiler.

Odada banyo ve tuvaletin olmadığını gördük. Duşlar basit bir perde ile ayrılmıştı ve 4-5 tane yan yana idi. Kabul etmek istemedim. Orduevi müdürü, bana daha iyi bir yer vermek yerine, "Sakın bu halde yemekhaneye girme. Oradakilerin senden midesi bulanır" dedi. Hırsımdan ağladım.

İzmir'de bir gün polisler beni, maskeli olduğum için terörist sanıp az daha vuruyordu. Karakoldaki polisin, "Bu halde sokaklarda gezme. Çocuklar da senden korkar" demesi beni psikolojik olarak yıktı.

Tedavim yapıldıktan sonra, 'şekil bozukluğundan' dolayı emekliye sevk edildim. Bu emeklilik kararı, doktorların raporlarına göre verildi. Benim fikrim kesinlikle sorulmadı. Eğer bana sorulmuş olsaydı, ben 'geri hizmeti' kabul edecektim. TSK'da daha uzun yıllar boyunca çalışacaktım.

MESAJINIZ VAR
* Genelkurmay'ın açıklamasında, yüksek lisans yapan astsubaylara, subaylardaki gibi erken terfi verildiği söyleniyor. Yüksek lisans yapan her subaya verilen erken terfi, 1-2 senedir kontenjan ile sınırlandırıldı. Her subay erken terfisini zaten aldı. İş astsubaylara gelince kontenjan kondu. Bünyamin Özgüneş

* Jandarma astsubayların atamaları da, diğer kuvvet komutanlıklarındaki gibi nokta atama olarak yapılsa da, biz de her sene il içerisinde atama görmesek. Bir de atamalarda tercih yaptırıyorlar. Ancak tercih dışına atama yapıyorlar. Lütfen bu konuyu da gündeme getirin.

MEVLÜT YÜKSEL


DiĞER ASTSUBAY HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN

İCABINA BAKIN

SAĞLIKSIZ ADALET

BAKIMA MUHTACIZ

GAZİLERİN FERYADI

LİSANS İSTİYORUZ

NEMA İSYANI

OYAK'A NEDEN ALINMIYORUZ?

HASTA RÜTBEN NE?

28 ŞUBAT KABUSU

DEVRİMLE DEVRİLDİK!

İNTİBAK İSTİYORUZ

12 EYLÜL EN ÇOK ASTSUBAYLARI VURDU

ASTSUBAYLAR DERT KÜPÜ

NE MESAİ VAR NE MAAŞ ADALETİ

TAKVİM YAZDI TSK SÖZ VERDİ

TSK'DAN ASTSUBAYLARA MÜJDE!

ASTSUBAY HAREKATI