Hesap şaştı

LYS'lere 2 hafta kala, üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanması değişti. Yeni sistemde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'ndan vazgeçildi Sınavda, öğrencinin kişisel başarı puanı baz alınacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mayıs 2012 Güncelleme 31 Mayıs 2012, 01:55
Hesap şaştı

İÇİNDEKİLER

2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunda yer alan yükseköğretime giriş ve yerleştirmeye yönelik ilgili maddeler uyarınca yeniden düzenlendi. Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve yerleştirme işlemleri bu kılavuz esasları doğrultusunda yapılacak. Kılavuzdaki düzenlemeye göre, açıköğretimin kontenjan sınırlaması olan programlarını tercih edebilmek için ilgili YGS puanının en az 140 olması gerekecek (Sınavsız Geçiş sonrası boş kalan kontenjanlar buna dahil). Açık öğretimin kontenjan sınırlaması olmayan programlarına YGS puan türlerinin en az birinden 140 ve üzeri puan alan adaylar tercih ettikleri takdirde yerleştirilecek.

PUAN '0,12' İLE ÇARPILACAK
2012-ÖSYS'de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacak. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak ortaöğretim başarı puanına (OBP) dönüşecek. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak. 50'nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacak. Her aday için hesaplanmış ortaöğretim başarı puanı, 0,12 ile çarpılarak sınav puanlarına katılacak ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak.

EĞİTİMCİLER ELESTiRDi

Uzmanlar, okullar arasındaki eğitim kalite farklılıklarının kaldırılmadan böyle bir karar alınmasını eleştirdi, Anadolu ya da Fen Lisesi'nde bir çocuğun başarısıyla düz lisedeki başarının bir tutulamayacağına dikkat çekildi.