Keçim kapısı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mayıs 2012 Güncelleme 28 Mayıs 2012, 03:56
Keçim kapısı

İÇİNDEKİLER

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin, kendi bünyesinde yetiştirdiği damızlık dişi keçileri alanın elinde kalıyor. Günlük 5 ile 7 litre arasında süt veren 35 dişi keçiyi almak için bu yıl 55 kişi başvuruda bulundu. Fiyatları 2 bin lira olan ve vatandaşlar arasında 'üniversiteli keçi' olarak isimlendirilen hayvanların hepsini almak isteyen vatandaşların taleplerine cevap veremeyen yetkililer, keçi alımına sınırlama getirdi. Süt verimi yüksek olan keçilerden almak isteyen her vatandaş sadece 2 keçi alabilecek. Talebin yoğun olması üzerine üniversite, önümüzdeki yıllarda daha fazla keçi yetiştirmek için kolları sıvadı. Uludağ Üniversitesi'nden Abdülkadir Orman, vatandaşlardan gelen taleplere cevap veremediklerini söyledi. Keçi fiyatlarının yüksek olmasını ıslah çalışmalarına bağlayan Orman, sürü sağlığı için keçilerin günlük kontrolden geçirildiklerini belirtti.

HEPSİNE TEK KİŞİ TALİP
Damızlık keçi sektörünün gelişen bir sektör olduğunu hatırlatan Orman, "Son 3 yıldır dişi damızlık satışlarımız başladı. Ondan önce erkek damızlık satışlarımız vardı. Şu anda kendi ihtiyacımızın dışında 35 dişi keçiyi satışa çıkardık. Buna da 50 den fazla kişi başvurdu. Satışa çıkarılan keçilerin hepsini sadece bir kişi almak istiyor. Durum böyle olunca diğer taleplere cevap veremiyorduk. Tabi ürettiğimiz keçilerin sadece yarısını satabiliyoruz. Kalanları ise sürüyü geliştirmek ve keçi üretimini artırmak
için elimizde tutuyoruz" diye konuştu.

TAHSİLLİ KEÇİLER NEDEN PAHALI?
Özel yemlerle beslenen ve günlük kontrolleri yapılan keçiler doğar doğmaz özel bölmelere alınıyor. 5 aylık olan keçiler daha sonra satışa sunuluyor. Keçilerin yıllık ortalama süt verimleri bin 500 litreyi buluyor. Hayvanların süt verimleri 15 günde bir kontrol ediliyor. Keçi sütü fiyatının yüksek olması da fiyatlara yansıyor. Beş aylık bir dişi keçi 2 bin liraya satılıyor. Damızlık erkek keçiler ise bin TL.