"Türkiye'yi dikkate almak durumundalar"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Ülkemizi, namerde karşı avuç açıp dilenen bir ülke olmaktan çıkardık. Aksine yardım eden ülke haline getirdik." dedi.

Giriş Tarihi 25 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 25 Mayıs 2012, 21:14
Türkiye’yi dikkate almak durumundalar

İÇİNDEKİLER

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yozgat İl Müdürlüğü yeni hizmet binası açılışı törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik katıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, açılış öncesi yaptığı konuşmada, Türkiye'nin artık bugünü değil 2023'leri konuştuğunu söyledi. Bozdağ, ''Yozgat da 2023'ü konuşuyor. Yozgat'ımızda her alanda büyük bir değişim dönüşüm yaşanıyor. Bölünmüş yollar tamamlandı. Yüksek hızlı tren Yozgat'tan geçmek üzere, çalışmaları devam ediyor. İnşallah Yozgat, havaalanı, karayolu ve hızlı treniyle ulaşım noktasında herkesin kolayca ulaştığı bir mekana dönüşüyor." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de yaptığı konuşmada ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Türkiye artık gündemi belirlenen bir ülke değil. Diğer devletler gündemlerini belirlerken, Türkiye'yi dikkate almak durumundalar" diyen Bakan Çelik, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası Meclis'in gündemine geliyor. İş kazalarına son verecek güvenli ortamlarda çalışmanın gerçekleşeceği bir yasal mevzuat düzenlemesini kısa sürede gerçekleştireceğiz. Memurlarla ilgili sendikal mevzuatı Meclis'ten geçirdik. İşçilerimiz ile ilgili mevzuat da meclis'in gündeminde. Taşeron işçilerimizle ilgi yaşanan sorunları, haksızlıkları gidermek için çalışmaları tamamlamış bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda yapılacak değerlendirme neticesinde taşeron işçilerimizin, gerek çalışma ortamı, gerek yıllık izinleri, gerek diğer sosyal haklar açısından yaşadıkları sıkıntıları giderme konusunda kısa süre içinde verdiğimiz sözü yerine getireceğiz.'' dedi.

Sağlık alanında büyük gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Bakan Çelik, ''Eskiden hastaneye gittiğinizde doktorun sizi muayene etmesi için, SSK'lıysanız 90 gün, Bağ-Kur'luysanız 240 gün sigortalı olmanız gerekiyordu. SSK'lıysanız yurt dışında tedavi olamazdınız. Lafta eşitlik olur mu, mevzuatta eşitlik olur. Bizim yaptığımız reformla, işçisi, çiftçisi, memuru yok arkadaş. 'Bu ülkenin ay yıldızlı bayrağı altında yaşayan herkes eşittir' dedik ve eşitledik. Türkiye'de yılda iki kez hastaneye giden vatandaşlar 8 kez hastaneye gitmeye başladı. Gelişmiş ülkelerin düzeyine çıkmışız. Tedavi ve ilaç dahil sağlıkta 10 milyar lira harcayan Türkiye, bugün 45 milyar lira harcar noktaya gelmiştir. Bütün bunlar vatandaşımızın daha iyi sağlık hizmeti alabilmesi, sosyal devletin imkanlarından yararlanması içindir.'' diye konuştu.

"AVRUPADA İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 10,9"

Avrupa Birliği ortalamasında işsizlik oranın yüzde 10,9 olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Avrupa yüzdesindeki ortalama işsizlik on bine gelmiş dayanmış. Amerika Birleşik Devletlerinde işsizlik yüzde 8,2'ye çıktı. Fransa yüzde 10, Yunanistan yüzde 21,7. Rusya'da 100 bin kişi işten çıkarıldı. Kadroda çalışan yüz bin kişi işten çıkarıldı. İngiltere'de 490 bin kişinin belli dönemlerde işine son verilmesi görüşmeleri yapılıyor. Almanya'da 10 bin kamu çalışanı ile ilgili kadro ihtarı yapıldı. İspanya'da maaşlardan yüzde 5 kesinti yapıldı. Yapılacak değil, yapıldı, düşürüldü. Yunanistan'da ücretlerden yüzde 40 indirim yapıldı, 2015 yılına kadar emekli maaşları donduruldu. İtalya'da maaşlar 2014 yılına kadar donduruldu. Bu rakamlar afaki rakamlar değil. Ezbere konuştuğum rakamlar değil, bunlar gerçek. Ama Türkiye 2009–2012 yılları arasında 3 milyon 700 bin vatandaşımıza iş buldu ve iş verdi. Türkiye'nin farkı budur. Onun için bizde işsizlik yüzde 9,8'e geriledi diğer ülkelerde ise az önce bahsettiğim kadrolar söz konusudur. Nasıl oldu bunlar diye sorabilirsiniz. Nasıl oldu biliyor musunuz bu başarının altında yatan neden biz Ağustos böceği gibi sırt üstü yatıp durmadık. Ekip olarak kadro olarak karınca gibi gece gündüz 10 yıldır çalışıyoruz."

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Yozgat Valisi Necati Şentürk, AK Parti Yozgat Millettekileri Yusuf Başer, Ertuğrul Soysal, SGK hizmet binasının açılış kurdelesini keserek binayı gezdi.