Hack'bank

Türkiye'deki bankalar güvensiz... BDDK, bankaların siber saldırıya karşı durumunu TÜBİTAK'a sordu... 'Devlet memuru bilgisayar korsanları' da, 32 bankanın bilgi sistemlerine girmeyi başardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mayıs 2012 Güncelleme 19 Mayıs 2012, 02:23
Hack’bank

İÇİNDEKİLER

Meclis internetin gençler, çocuklar ve aile üzerindeki etkilerini araştırma komisyonu, TÜBİTAK'tan Enstitü Müdür Yardımcısı Vekili Dr.Hayrettin Bahşi'yi dinledi. Komisyona siber güvenlik ve siber saldırı konusunda bilgi veren Bahşi, TÜBİTAK'ın yaptığı çalışmaları anlatırken ilginç bilgiler aktardı. Komisyonda sunum yapan TÜBİTAK Enstitü Müdür Yardımcısı Vekili Dr. Hayrettin Bahşi, denetim ve sızma testleri kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) talebi sonucunda 2011 yılında 32 bankanın bilgi sistemine "hacker" gibi sızdıklarını açıkladı.
Uzmanlar, "TÜBİTAK çalışanları düşman olsaydı, banka hesaplarını yerle bir ederdi" dedi. Bahşi, siber güvenlikteki en zayıf halkanın kullanıcılar olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
Hackerler en çok kullanıcıları hedef alıyor.
Hackerler birçok kullanıcıya fishing (balık tutma) yöntemi ile virüs gönderiyor. Bu virüse 5 kişi takılsa bile hacker amacına ulaşmış oluyor.

SÜPER GENÇLERE YAZ KAMPI
İBTK ile birlikte 2011 yılında yapılan siber güvenlik tatbikatını hatırlatarak kurumların ne kadar hızlı tedbir aldıklarının görüldüğünü ifade eden Bahşi, 2013 yılında da 80'e yakın kurum ve kuruluşun katılacağı yeni bir tatbikatın yapılacağını bildirdi. TÜBİTAK, siber güvenlikçi yetiştirmek üzere yaz kampı yapacak. Master seviyesinde 50 kişiye 2-8 Temmuz 2012 tarihlerinde 8 günlük siber güvenlik eğitimi verileceği açıklandı. Geleceğin siber güvenlikçilerini yetiştirdiklerini belirten yetkililer, yaz kampı için başvuruların 6 Haziran'a kadar devam edeceğini söyledi.

Evrin GÜVENDİK