Hayat yüz'ünden

Prof. Dr. Ömer Özkan bir hastaya daha yüz nakletti. Donör 19'luk delikanlı, alıcı ise 34 yaşında biriydi. Dr. Özkan ve eşi mucizeye imza atarken 15 aylık bebekleri de bu serüvenin içine girdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mayıs 2012 Güncelleme 16 Mayıs 2012, 02:21
Hayat yüz’ünden

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin 4'üncü yüz nakli yine Ömer Hoca'dan geldi. Prof. Dr. Ömer Özkan, mucize neşterini bu kez Turan Çolak'a (34) değdirdi. Hüzün ve mucizeyi buluşturan öykünün başlangıcı ise Uşak'ta yaşanan bir ihtihar hikayesiydi. Tevfik Yılmaz, 8 Mayıs'ta girdiği bunalım sonucu intihara yeltendi. Kendini tavana asan genç adam, babası tarafından hastaneye yetiştirildi.

AİLE BOYU OPERASYON

Ancak Tevfik, hayat mücadelesini kaybetti. Bunun üzerine ailesi, başta yüzü olmak üzere organlarını bağışlama kararı verdi. İşte bu karar Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'ı harekete geçirdi. Özkan, bağış haberini Anneler Günü için ailesini ziyarete gittiği Ankara'da öğrendi. Haber üzerine Ömer Özkan ile eşi Doç. Dr. Özlenen Özkan, 15 aylık kızları Zeynep'i de alıp özel araçlarıyla Uşak'a gitti. Zeynep, Uşak Organ Koordinatörü Dr. Zafer Aydın'a teslim edilirken Özkan çifti saat 01:30'da nakledilecek yüzü almak için operasyona girdi.

BAŞ DERİSİ DE YER DEĞİŞTİRDİ
İşlem sabaha karşı biterken Özkan çifti, nakledilecek yüzü ve kızlarını alıp Sağlık Bakanlığı'na ait uçakla Antalya'ya doğru dönüşe geçti. Nakil ailesi havadayken yüz nakli yapılacak olan Turan Çolak da ameliyathaneye getirilmişti. Ve 10 saat süren operasyon sonucu Yılmaz'ın yüzü Çolak'a nakledildi. Ömer Özkan'ın ikinci, Türk tıbbının 4. yüz nakli olan operasyon bir ilke de sahne oldu. Operasyonda sadece yüz değil, kulak ve saçlarıyla birlikte baş derisi de nakledildi. Yılmaz'ın sağlık durumu iyi.

HÜZÜN YOL YAPTI
Yeni yüz, eski yüzü değiştirmedi! İzmirli Turan Çolak (34) yeni hayallere doğru giderken ailesi ona yetişemedi. İzmir Kiraz'a bağlı Sırımlı Köyü'nde yaşayan Çolak ailesi, parasızlık yüzünden oğullarının yanına gidemedi. Anne Necibe Çolak, 8 çocuğundan Turan'ı yalnız bıraktığı için üzgün olduğunu söyledi. Acılı anne, "Turan bize 'Antalya'ya yüz nakli olmaya gidiyorum. Benimle biriniz gelin' dedi. Ama para olmadığından gidemedik. İmkan sağlanırsa oğlumun yanında olmak isterim" diye konuştu.

HEMŞEHRİ ÖRNEK OLDU...
Türkiye'nin 4. yüz nakli donörü, ilkinde olduğu gibi yine Uşak'tan geldi. 19 yaşında ölümü seçen Tevfik Yılmaz'ın sadece yüzü değil, karaciğeri, böbrekleri ve korneaları da başka bedenlerde hayat buldu. Uşak Devlet Hastanesi'nden oğlunun cenazesini alan inşaat işçisi baba Tevfik Yılmaz ise şunları söyledi: "Uşak'ta tren kazası sonucu ölen Ahmet Kaya'nın yüzünün bağışlanmasından çok etkilendik. Bu yüzden evladımın organlarını bağışladık. Doğru kararı verdik."

KALBİ BİR KADINDA
Tevfik Yılmaz, sadece yüzüyle değil diğer organlarıyla da hayat verdi. Genç adamın kalbi Ankara'da tedavi gören 25 yaşındaki Ayşegül Özge Uyar adlı hastaya nakledildi.

O ŞİMDİ GÜLDÜ
Yüz nakli yapılan Turan Çolak, acıyla 3.5 yaşında tanıştı. Ocağın üzerine düşen Çolak'ın yüzü yandı. Genç adam yıllarca bu kederle yaşadı. Ancak Prof. Dr. Ömer Özkan'ın neşteri onun hayallerini de canlandırdı. Çolak, ameliyat öncesi şunları söyledi: "Nihayet benim de yüzüm olacak. Çocuklar artık benden korkmayacak." Bu arada Çolak, Hacettepe'de Cengiz Gül'e yapılan yüz naklinden sonra tepki göstermişti. Genç adam, "Sıra benimdi, yüzümü çaldılar" demişti.

KENDİNE YÜZ PUAN VERDİ
Prof. Dr. Ömer Özkan 10 saat süren ameliyatı yüz akıyla bitirdi. Başarılı doktor, kendine yüz tam puan verdi. Prof. Dr. Ömer Özkan, "Ameliyat çok başarılı geçti. Hastaya yüzle birlikte saç derisini de naklettik. Ben yüzünü çok beğendim. Çok güzel oldu. Olduğundan genç görünecek" dedi.