Böbrek nikahı

Organ ticareti yapan çete önce bir profesörü kadroya kattı. Yetmedi bağışçılarla ihtiyaç sahiplerini sahte nikahla evlendirip SGK'dan organ başına 33 bin 480 lira aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2012 Güncelleme 22 Nisan 2012, 00:31
Böbrek nikahı

İÇİNDEKİLER

Haklarında organ ticareti suçlaması bulunan, aralarında sanık Prof. Dr. Alp G.'nin de bulunduğu 37 kişilik çete için dava açıldı. Davada "Teşekkül halinde organ ticareti yapmak veya aracılık etmek" ve "Suç işlemek için örgüt kurmak" suçundan örgüt lideri M. Emin Şahin hakkında 10 yıldan 21 yıla kadar, Prof. Alp G. hakkında "Örgüt üyeliği ve organ ticareti yapma" suçundan 9 yıldan 18 yıla kadar, hastane başhekimi Ahmet K. hakkında ise örgüt üyeliği ve yasadışı organ kaçakçılığına aracılık etme suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis istendi. İddianamede böbrek nakli için kişiler arası "formalite evlilik" yapıldığı yer aldı.

SGK'YI DOLANDIRDILAR
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre çetenin her bir nakil için SGK'dan böbrek transplantasyonu adı altında 33 bin 480 lira tahsil ettiği belirlendi. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından geçtiğimiz yıl düzenlenen operasyonda organ ticareti yapan bir çete çökertilmiş, Şahin'in liderliğinde hareket eden bu örgütün, böbrek vermek isteyen veya böbrek almak isteyen zor durumdaki kişilere aracılık ettiği, nakillerin ise özel bir hastanede yapıldığı öne sürülmüştü.

8 DOSYADA SAHTECİLİK
Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi yönetimi, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak polisin 256 organ nakil dosyasını incelediğini, 8 dosyada sahte kimlik ve yasal olmayan akrabalardan nakil yapıldığının kendilerine bildirildiğini duyurdu. Organ mafyasıyla hiçbir ilişkilerinin olmadığını ve dolandırıldıklarını belirten yönetim, nakil yapılan 8 hastadan da donörlerinden de şikayetçi olacaklarını belirtti.

Osman ASİLTÜRK-Ali BALCI